Harmincadik alkalommal hirdetik meg a fiatal innovátorok versenyét

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, pályázat megnyitója
30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázat ajtótájékoztató 2020.10.01.
Vágólapra másolva!
A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdette meg a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, a dobogós helyezés pedig 100 többletpontot fog érni a jövő évi egyetemi felvételin. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén jelentős támogatásban részesülnek.
Vágólapra másolva!
30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázat ajtótájékoztató 2020.10.01. Fotó: Polyák Attila - Origo

„Fontos küldetésünknek tartom, hogy támogassuk az utánpótlást.

"Harminc évvel ezelőtt a versennyel egy meglehetősen előrelátó kezdeményezés indult útjára, hiszen a jövőnk azon múlik, lesz-e elegendő tehetséges, nyitott elméjű fiatal, aki tenni akar Magyarországért.

– fogalmazott a verseny ünnepélyes megnyitóján Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. „A megújuló hazai innovációs térben számtalan módon ösztönözzük a tehetség kibontakozását, így Magyarországon a jövőben is meglesz az elhivatott kutató-fejlesztő szakemberek utánpótlása.

"Hivatalunk évek óta elkötelezetten támogatja ezt a versengést is, amelyen 20 év alatti fiatalok pályázhatnak önálló, innovatív projektjükkel, kutatómunkájuk kézzel fogható eredményével. – mutatott rá Dr. Birkner Zoltán, aki kutatóként és oktatóként is foglalkozik az innovációmenedzsment témájával.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázat ajtótájékoztató 2020.10.01. Fotó: Polyák Attila - Origo

PÁLYÁZNI EZ ÉV NOVEMBER 25-IG LEHET A KIDOLGOZANDÓ VAGY MEGOLDANDÓ TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÖTLET, FELADAT LEGFELJEBB KÉTOLDALAS VÁZLATÁNAK FELTÖLTÉSÉVEL.

A versenyfelhívás részletei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján találhatók. A zsűri értékelésénél fontos szempont lesz a kérdés megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, illetve a műszaki alkotás vagy modell színvonala – tájékoztattak a szervezők.

„JELENTŐS ÚJÍTÁS IDÉN, HOGY A LEGJOBB ÉS LEGTÖBB VERSENYZŐT ELINDÍTÓ TANÁR 600-800 EZER FORINTOS ÖSZTÖNDÍJAT KAP, TOVÁBBÁ AZOK AZ ISKOLÁK AHOL TUDOMÁNYOS SZAKKÖRÖK, INNOVÁCIÓS KLUBOK MŰKÖDNEK, 1-1 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁST NYERHETNEK EL." – EMELTE KI DR. PAKUCS JÁNOS, A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG TISZTELETBELI ELNÖKE.

„A programunkba bekerülő fiatalok a középiskola elvégzése után kivétel nélkül egyetemen folytatták tevékenységüket, így ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára." – fogalmazott a szervezőbizottság elnöke.

AZ IDEI VERSENYKIÍRÁS ÚJDONSÁGAIT ISMERTETVE MEGJEGYEZTE: A PÉNZDÍJAKON KÍVÜL A FELVÉTELINÉL BESZÁMÍTHATÓ PLUSZPONTOK IS JELENTŐSEN EMELKEDNEK: A SIKERES SZEREPLÉS AZ EDDIGI 30 HELYETT IMMÁR 100 TÖBBLETPONTOT FOG ÉRNI AZ EGYETEMEKEN.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázat ajtótájékoztató 2020.10.01. Forrás: Polyák Attila - Origo

A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésére szervezett sajtótájékoztatón a résztvevők megismerkedhettek három tehetséges fiatal innovátorral: Ecsedi Boglárkával, Zsigó Miklóssal és Novák Blankával is.

Ecsedi Boglárka korábban első díjat nyert projektjével, mely egy különleges tanulóalgoritmussal deríti fel a tengerek és óceánok visszaáramlásait, amelyek kiszámíthatatlansága világszerte rengeteg halálesetet okoz.
ZSIGÓ MIKLÓS BESZÉDÉBEN MEGKÖSZÖNTE, HOGY „A SZERVEZŐK MÁSODIK ÉVBEN IS GONDOLTAK RÁ, ÉS BEMUTATHATTA, MIVEL FOGLALKOZIK."

A fiatal tehetség a hazai elsőség után 2019-ben különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok versenyén, majd társaival vállalkozást alapított a szenzorokkal, kamerával és mikrokontrollerrel felszerelt intelligens molycsapda ötletére.
Novák Blanka 2019-ben biokémiai projektjével díjat kapott az ISEF-en, a tudományos versenyek nemzetközi olimpiáján. Az általa elindított Drop the STEM podcast a különböző kutatói generációk párbeszédét segíti, ily módon kapcsolatot teremtve a fiatal kutatók, valamint az újítani szándékozó cégek között.

A kiemelkedő lehetőségeken, professzionális kapcsolatokon kívül hatalmas tudással, élményekkel, életre szóló barátságokkal gazdagodhatnak a díjazottak, ezért a fiatalokat teljes szívemből arra biztatom, hogy jelentkezzenek a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre – zárta beszédét az elkötelezett innovátor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!