A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megszólalt a Mars Polar Lander?<br/>

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy a régóta elveszettnek hitt Mars-szonda mégis megkerül. Legalábbis reménykedésre nyújthatnak okot azok az igen gyenge rádiójelek, amelyek a vörös bolygó irányából érkezhettek.
Vágólapra másolva!

A NASA - bár január 17-én hivatalosan is elveszettnek nyilvánította a szondát - most ismét megpróbálkozik egy átfogó kereséssel. Richard Cook programigazgató arra figyelmeztetett, hogy senki ne tápláljon illúziókat, bár valóban felcsillant egy halvány reménysugár. A jelek biztosan mesterséges eredetűek, de ki kell zárni annak lehetőségét, hogy a Földről vagy a Föld körül keringő műholdakról érkeztek volna.

A repülésirányítók 1999. december 3-án, a leszállás során vesztették el a kapcsolatot a szerkezettel. Azóta minden kapcsolatfelvételi lehetőséget kipróbáltak, sőt a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor űrszondát is bevonták a keresésébe. A legutóbbi vélemények szerint a Polar Lander egy mély szakadékban landolt és összetört. Az eseményekről részletesen beszámoltunk az [origo]-ban.

Az új reményeket tápláló jelzéseket a Stanford Egyetem egyik rádióantennája fogta. December 18-án és január 4-én küldhette őket a Földre a szonda, s csak mostanra sikerült kihámozni az adatokból. A szakemberek tegnap a Mars felé fordítottak egy 45 méteres teleszkópot, s olyan utasításokat küldetek a szondának, amelyek értelmében szerdán - vagyis a mai napon - adást kell küldenie a Földre. Amennyiben ez valóban megtörténik, akkor pár napon belül azonosíthatják a jeleit.

Amennyiben valóban a Polar Lander küldte a jeleket, akkor két meghibásodás is történhetett. Valószínű, hogy a közepes nyereségű antenna, amely a Földdel való kapcsolattartás alapvető eszköze, tönkrement a leszállás során. Másrészt viszont el kellett romlania a Mars Global Surveyor reléberendezésének is - ennek feladata, hogy a Polar Lander UHF-antennájának jeleit kellene fogja és hozzánk továbbítsa. Valószínű, hogy most direktben fogtuk az UHF-antenna harmatgyenge, mindössze 1 Wattos jelzéseit. Cook szerint ez olyan, mintha egy kivilágított karácsonyfát szeretnénk észlelni a Marson. A jelfeldolgozásnál tehát minden körültekintés indokolt.

A kommunikációs hibákat innét a Földről nem lehet korrigálni, s ha még megtalálnák is a szondát, a tudományos munkát valószínűleg nem tudnák elkezdeni a NASA szakemberei.

Korábban:

Részletes információk a küldetésről és a szonda utáni kutatásról, gazdag linkgyűjteménnyel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!