A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zsófia leszállóhelye: a Candor Chasma<br/>

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Leszállóhelyemet a Valles Marineris kanyonrendszer Candor Chasma nevet viselő oldalágába terveztem. Választásomnak több oka is van, mégis három fő célt szeretnék kiemelni ezek közül.

Az első, azt hiszem, eléggé egyértelmű; az élet keresése. Mióta tudjuk, hogy a Földön az élethez víz szükséges, a Földön kívüli élet utáni kutatások is elsősorban a folyékony vízre irányulnak. Ismerve a terület földrajzát és kialakulásának történetét, biztos vagyok benne, hogy ha a régióban volt valaha folyékony víz, akkor annak nagyrészt a Valles Marinerisen keresztül kellett lefolynia. A kanyon a Tharsis-hátság kialakulásával egy időben, annak következményeképpen keletkezett. Ugyanekkor kialakult a Valles Marineris nyugati végénél egy káosz-terület, amely belevezethette a vizet a kanyonba, és amely saját maga is szolgáltathatta a vizet. Ez a víz aztán (az MGS MOLA nevű lézeres magasságmérőjének adatai alapján) feltételezhetően keresztülfolyt a kanyonon, és tovább mélyítette azt. A végén pedig beletorkollhatott a feltételezett Északi-óceánba. Talán az a terület, ahol a víz keresztülfolyt, magában foglalta az Árész-völgyet, ahol a Mars Pathfinder leszállt, és vízre utaló nyomokat talált.



Bodó Zsófia javasolt leszállóhelyének angol nyelvű leírása és további képei

A másik fontos szempont a marsi geológia kutatása. Hiszen a tudósok a Földön is a kőzetrétegek vizsgálatával tudtak meg rengeteget a földtörténet egyes eseményeiről, illetve így rakták azokat időrendi sorrendbe. A Marson pedig erre a Valles Marineris fantasztikusan alkalmas lenne, hiszen ebben a kanyonban több kilométeren keresztül követhetőek a marstörténeti korszakok alatt kialakult kőzetrétegek. A kanyon aljára legurult törmelékből vett minták beazonosításával (a szonda által leszállás közben készített fényképfelvételek alapján) és elemzésével új információkat tudhatnánk meg a marsi kéregszerkezetről. Sőt, mivel a területen nem csak üledékes, hanem vulkanikus kőzetek is megtalálhatóak, akár még a marsi köpeny fejlődésébe is kaphatunk majd egy kis betekintést.

A harmadik szempont az éghajlat kutatása lenne. Az egyes marstörténeti korszakok rétegeinek kőzetei és az esetlegesen bennük rejlő kövületek alapján következtetni lehetne az ősföldrajzi környezetekre, illetve az egykori klímára is.

Bodó Zsófia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!