A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Befejezi alapküldetését minden idők legjobb Mars-szondája - folytatás magyar lányokkal<br/>

Vágólapra másolva!
A vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor 2001. január 31-én befejezi elsődleges küldetését. Bár a helyzetbeállító rendszer egyik eleme meghibásodott, a tudományos munka zavartalanul folyik tovább. A szondát hamarosan magyar diákok irányítják.
Vágólapra másolva!

Mars Global Surveyor: új fejezet a Mars kutatásában

A Mars Global Surveyor (MGS) űrszondát 1996. november 7-én indították a Földről, s 1997. szeptember 12-én lépett be Mars körüli pályára. A pályára állással kapcsolatos problémák több mint egy éves halasztást okoztak a teljes tudományos program megkezdésében. A bolygó részletes térképezése és fotózása 1999 márciusában kezdődött meg, ami új fejezet nyitányát jelentette a Mars kutatásában.



A National Geographic oldalain megjelent Mars-világtérkép az MGS kamerájának és lézeres magasságmérőjének adatai alapján készült. A kép teljes nagyságú változata ezen a címen tekinthető meg



A Mars színfokozatos domborzati térképe. A kép teljes nagyságú változata ezen a címen tekinthető meg

A küldetés alapszakasza ma (2001. január 31-én) zárul, egy teljes marsi évig, vagyis 687 napig tartó megfigyelés-sorozat és adatgyűjtés után. Az MGS teljesen új alapokra helyezte a Mars kutatását, soha nem látott részletességgel térképezve fel a felszín geológiai-, geomorfológiai- és ásványtani jellemzőit. A szonda képalkotó berendezése, a Mars Orbiter Camera (MOC) kislátószögű üzemmódban olyan finom felbontású, hogy fekete-fehér felvételein az 1,4 m-es tárgyak már észrevehetők, a 4-7 m-esek felismerhetők. Az MGS eredményeinek vázlatos bemutatása is messze meghaladná e cikk kereteit, így csupán az utóbbi év két legnagyobb felfedezésére utalunk, amelyekről részletesen beszámoltunk az [origo]-ban is.

Az ősi Mars üledékes kőzetei - részletes beszámoló a Mars kutatásának eddigi legnagyobb eredményéről
2000. december. A Science tudományos hetilap 2000. december 8-ai számában a Mars felszíni kutatásának vezető szakemberei, Michael Malin és Ken Edgett közölték azt a cikket, amelyben az ősi Mars mainál sokkal melegebb és nedvesebb éghajlatának eddigi legkomolyabb bizonyítékairól számolnak be. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a most bemutatott, minden bizonnyal vízben lerakódott üledékes kőzetekben kell majd keresnünk az egykori marsi élet nyomait, akár ősmaradványok formájában. Az [origo] összeállításában a felfedezés részletes bemutatását olvashatják, gazdag képanyag kíséretében.

Marsi víz - lélegzetelállító felvételek!
2000. június. A NASA nyilvánosságra hozta azokat a szenzációs képeket, amelyek alapján a tudósok folyékony víz jelenlétét valószínűsítik a vörös bolygó felszínén. Ezek az eddigi legjobb felbontású felvételek a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor űrszondától. A recens víz mellett szóló alapvető felszínformák az igen fiatalnak tűnő, hirtelen áradással keletkezett vízmosások, illetve a víz által szállított és leülepített anyagból álló legyező alakú hordalékkúpok.

A küldetés folytatódik - magyar diákok az első polgári fényképezők között!

A szondát irányító szakemberek 2001. január 25-én arról számoltak be, hogy a három tengelyre stabilizált szerkezet egyik tengelyének mozgatóeleme rövidzárlat miatt meghibásodott, s felfüggesztette működését. A tartalék alkatrész munkába állásának köszönhetően azonban nem léptek fel helyzet-beállítási problémák, így a tudományos munka folytatódhat. A meghibásodott alkatrészt nem sikerült újraindítani, így a szonda ebből a szempontból már csak "egy lábon áll", illetve saját hajtóműveit is igénybe veheti majd a megfelelő pozíció megtartásához. Aggodalomra tehát egyelőre nincs ok.

A következő 14 hónapban a szonda fő feladata lehetséges leszállóhelyek keresése jövőbeli Mars-szondák számára, illetve már feltérképezett területek szezonális változásainak nyomon követése. Ezen kívül a küldetést részben nyitottá teszik a nagyközönség számára is: az MGS "vendégei" képeket készíthetnek a vörös bolygó felszínének látványosabb objektumairól. Az MGS a kiterjesztett küldetés után "átjátszóállomásként" szolgál a 2004 januárjában érkező Mars-szonda számára.

Számunkra különösen érdekes és fontos, hogy az új célkitűzések első megvalósítói között magyarok is lesznek. Bodó Zsófia (16) és Gaál Bernadett (16), az [origo]-ból már jól ismert diákok február 10-én indulnak Kaliforniába, hogy felvételeket készítsenek egy általuk kiválasztott lehetséges leszállóhelyről. A Mars polgári fotózása - először az űrkutatás történetében - ezekkel a lányokkal kezdődik...

A Mars Global Surveyor legfontosabb tudományos feladatai

Nagy- és térhatású felbontással (max. 1,4 méter/pixel) vizsgálja a felszíni alakzatokat. A képekből a felszínformákat létrehozó geológiai folyamatokra is következtethetünk.

Meghatározza a felszín anyagi összetételét, tanulmányozza a felszín hőmérsékleti jellemzőit a talajon, sziklákon és jeges területeken.

Átfogó térképezést, továbbá geodéziai és gravitációs méréseket végez.

Tanulmányozza a mágneses tér természetét és feltérképezi a kőzetburok széthasadt területeit.

Felméri az atmoszféra globális időjárási viszonyait és meghatározza hőmérsékleti szerkezetét.

Tanulmányozza a légkör-felszín kölcsönhatásokat (pl. sarki jégsapkák változásai, porviharok, felhők hatásai a felszínre).

Kommunikációs szolgálatokat nyújt a jövőbeli leszálló és keringő szondáknak, bármelyik olyan nemzet részére, amely érdekelt a Mars-kutatás nemzetközi programjában.

A küldetés fontos célja egy olyan adatbázis létrehozása, amely segítséget nyújthat a jövőbeli Mars-küldetések megtervezéséhez.

A viszonylag olcsó és kisméretű szonda műszerei jórészt a csődöt mondott Mars Observer műszereinek tartalék példányai vagy másolatai. A három tengelyre stabilizált szonda napszinkron pályán kering a Mars körül. Fő műszerei az úgynevezett nadír-panelen helyezkednek el, és állandóan a bolygó felé irányulnak. Eközben fő antennája a Földet, napelem-paneljei pedig a Napot követik.

A Mars Global Surveyor által gyűjtött és továbbított adatok közel 83 gigabájtnyi mennyisége meghaladja majd az összes korábbi Mariner- és Viking-szondák által a Marsról eddig összesen küldött adatok mennyiségét.

S. T.

Ajánló:

A marskutatás következő 15 éve - Marsi élet: interjú a lehetőséget felvető magyar kutatóval - Magyar diákok a Marson - Marsi élet: viták kereszttüzében - Folyékony víz a Marson! - A Mars Polar Lander küldetésének története - Mars-linkek - interjú Both Előddel, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatójával. Több mint tízezer jelentkezőből választotta ki a Planetary Society és a NASA azt a kilencet, akik közé két magyar pályázó is bekerült. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett 2001 februárjában a Mars aktív kutatásába is bekapcsolódik. Az előkészületeket, a kaliforniai munkát és az eredményeket dossziénkban kísérheti figyelemmel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!