A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Legfőbb szenvedélyem a csillagászat - Bodó Zsófia bemutatkozása<br/>

Vágólapra másolva!
"Ha nekem valaki azt mondta volna négy évvel ezelőtt, hogy én valaha is csillagász, űrkutató, sőt űrhajós akarok majd lenni, az illetőt minden valószínűség szerint őrültnek könyveltem volna el."
Vágólapra másolva!

Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy bemutathatom magam és mindazt, ami életem során történt velem. Na jó, persze nem fogok mindent percet leírni, hiszen nem az a szándékom, hogy önéletrajzi könyvet írjak.

Bodó Zsófiának hívnak, és 16 éves vagyok (néhány napja). Legfőbb szenvedélyem a csillagászat. Bár az igazat megvallva, ha nekem valaki azt mondta volna négy évvel ezelőtt, hogy én valaha is csillagász, űrkutató, sőt űrhajós akarok majd lenni, az illetőt minden valószínűség szerint őrültnek könyveltem volna el. Hiszen akkoriban imádtam a történelmet (ami ma sem változott sokat), és teljesen eltökélt voltam, hogy ha nagy leszek, régész leszek. Illetve festőművész. Hiszen oszlopos tagja voltam az Aquincum Általános Iskolában (az akkori iskolám) indított mindenféle művészeti körnek (bár ebből mindösszesen kettő volt, az agyag-, illetve a rajz szakkör). Sőt, ha jól emlékszem, egész szép eredményeket értem el rajzversenyeken. De a családi tradicionális munkák iránt is élénken érdeklődtem. Ilyen volt például a katonaság (édesanyám, Körömi Ágnes után, aki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen őrnagy), a földmérés (ez apukám, Bodó Tibor munkája), illetve a tanárság (ezt mindketten művelik).

De ha már a családomnál tartok, két imádni való testvérem van. Mindketten kisebbek nálam. Mondjuk jó lenne, ha lenne egy bátyám vagy egy nővérem, de ezen már nem lehet változtatni. Az öcsém, Andris most lesz 14 éves, és ő is (mint én) az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba (AKG-ba) jár. Még nem tudja, hogy mi lesz, ha nagy lesz, bár érdekli a matek, a kick-box és a csillagászat is. A kishúgomat Borinak hívják, és szintén áprilisban született. Nagyon határozott kislány, feltett szándéka, hogy aranyérmes úszónő lesz (ezt a döntést még az olimpia idején hozta meg), esetleg valami rajzfilmhős (például Pluto kutya vagy Teletábi).

Hogy kerültem kapcsolatba a csillagászattal? Amikor az AKG-ba kerültem, volt néhány csillagászatóránk a földrajzóra keretein belül. Maga a csillagászat rögtön megtetszett, de csak a következő évben szántam rá magam, hogy jelentkezzem a suli csillagászat szakkörébe, amelyet földrajz-, illetve biológiatanárom, Simon Tamás vezet, aki most a mentorom is. Édesanyám, aki évekig tagja volt a Magyar Asztronautikai Társaságnak (MANT), tanácsolta, hogy én is lépjek be. Ennek köszönhető, hogy értesültem a MANT egyik, két évvel ezelőtt kiírt pályázatáról, mely "A jövő Apollói" címet viselte. Magam is meglepődtem, amikor megtudtam, hogy az általános iskolások kategóriájában a negyedik helyezést értem el. A következő évben pedig nyolcadik lettem a középiskolás kategóriában.

És hogy mi jellemző még rám? Természetesen a csillagászaton kívül érdekel még egy csomó minden más dolog is. Ilyen például a történelem, a rajz, a röplabda és az internetezés. Bár ez utóbbit néha képes vagyok túlzásba vinni.

Bodó Zsófia

Ajánló:

Több mint tízezer jelentkezőből választotta ki a Planetary Society és a NASA azt a kilencet, akik közé két magyar pályázó is bekerült. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett 2001 februárjában a Mars aktív kutatásába is bekapcsolódik. Az előkészületeket, a kaliforniai munkát és az eredményeket dossziénkban kísérheti figyelemmel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!