A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lányaink lefotózták a vörös bolygót<br/>

Vágólapra másolva!
Völgyek, homokdűnék, rétegek, hatalmas sziklák: a Mars Global Surveyor kamerája lefényképezte azokat a területeket, amelyet a Kaliforniában dolgozó kilenc diák tudós, köztük Bodó Zsófia és Gaál Bernadett közösen választott ki. Először az űrkutatás történetében polgári személyek irányítottak egy űrszondát.
Vágólapra másolva!

A felvételeket ma (2001. február 16-án) mutatják be a Legolandban (Carlsbad, Kalifornia) megrendezett sajtókonferencián. Mint arról Sik András, az [origo] kiküldött tudósítója beszámolt, a három felvétel megszületése kemény és kitartó csapatmunka eredménye, amelyet a Mars felszíni kutatásának vezető szakemberei, Michael Malin és Ken Edgett személyesen felügyeltek és segítettek a Malin Space Science Systemsben.

A fényképezéshez szükséges parancsokat február 13-án töltötték fel a szondára, amely 14-én elkészítette, 15-én pedig a Földre továbbította őket.

A három kiválasztott terület jellemzői a diákok remek felkészültségéről és nagy hozzáértéséről árulkodnak. A fényképeken az egykori folyékony víz nyomait - legyező alakú hordalékkúpokat és völgyhálózatokat -, rétegzett poláris üledékeket és dűnemezőket egyaránt megfigyelhetünk, sőt még "titokzatos" fekete sziklákat is lencsevégre kaptak.

A következőkben a képek kisebb méretű változatát, illetve egy-egy részletét, és a diákok által írt szövegek nyersfordítását közöljük, a technikai adatok kivételével. A technikai adatok és a képek teljes felbontású verziói a Mars Global Surveyor honlapján, a következő címen tekinthetők meg:
http://www.msss.com/mars_images/moc/redrover_2_01/

Völgyek és "hordalékkúpok" az Aeolis területén (fotó: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)



A kép a Mars egyenlítő menti területeinek egyikét mutatja. A jobb alsó sarokban folyóvölgy-szerű alakzatok láthatók. Valószínű, hogy olyan üledékes kőzetrétegek vannak a területükön, amelyek anyaga a völgyeken egykor átfolyó vízből rakódott le.

Északi poláris rétegek (fotó: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)



A kép az északi jégsapka egyik peremi területét mutatja, s az itt található rétegzett üledékek vizsgálata kulcsfontosságú lehet a Mars (geológiai és éghajlati) történetének rekonstruálásában. A rétegek a jégsapka méretének szezonális változásai miatt alakulhattak ki. A jeges terület felső részén a szél recens (jelenlegi) aktivitására láthatunk erős bizonyítékot.

Völgyek és görgetegek a Nilosyrtis Mensae területén (fotó: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)



A kép a Mars közepes földrajzi szélességeire eső egyik erőteljesen erodált területén készült. Az érdekesebb alakzatok a dűnék, völgyek és azok a titokzatos fekete sziklák, amelyek mérete 15-25 méter között változik. Nem tudjuk, hogyan kerültek ide ezek a furcsa helyzetű kövek, s ez a példa is arra figyelmeztet bennünket, milyen sok minden vár még felfedezésre a Marson.

A kilenc diák tudós egy negyedik, tudományos szempontból még fontosabb célpontot is kiválasztott a Mars Global Surveyor számára, amelyet a szonda a következő néhány hónap során fog lefényképezni. Ez az a terület, amely lehetséges leszállóhelyként szerepelhet egy jövőbeni mintagyűjtő Mars-expedíció számára.

A kaliforniai úttal kapcsolatos részletes információk, képek az [origo] dossziéjában érhetők el.

Ajánló:

A diák tudósok képeit a Mars kutatását forradalmasító Mars Global Surveyor honlaján közölték. Több mint tízezer jelentkezőből választotta ki a Planetary Society és a NASA azt a kilencet, akik közé két magyar pályázó is bekerült. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett 2001 február 11-én a Mars aktív kutatásába is bekapcsolódott. Az előkészületeket, a kaliforniai munkát és az eredményeket dossziénkban kísérheti figyelemmel.

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!