A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Társalgó vendégei a marskutató magyar lányok<br/>

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban sokan megismerhették azt a két magyar diákot, akiket több mint tízezer jelentkezőből választott ki a Planetary Society és a NASA egy űrkutatási pályázat során. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett a napokban tért vissza Kaliforniából, ahol együtt dolgozhattak a NASA szakembereivel, s közvetlenül irányíthattak egy űrszondát.
Vágólapra másolva!



Bernadett (balra) és Zsófi a hazaérkezést követő percekben

Bernadett és Zsófi minden szempontból megállták helyüket Kaliforniában. Szakmai felkészültségüket az amerikai szakemberek is kiemelkedőnek tartották, a program iránti érdeklődésre pedig jellemző, hogy amerikai gyerekek tömege kért autogramot tőlük. 2001. február 15-én a Mars Global Surveyor űrszonda kamerája lefényképezte azokat a területeket, amelyet a Kaliforniában dolgozó kilenc diák tudós, köztük Zsófi és Detti közösen választott ki. Először az űrkutatás történetében polgári személyek irányítottak egy űrszondát.

Az előkészületekről, a szakmai felkészülésről és a kaliforniai út történéseiről részletesen olvashattak az [origo] dossziéjában, kiküldött tudósítónknak, Sik András geográfus szakos hallgatónak köszönhetően. Detti és Zsófi szubjektív élménybeszámolója február 26-án (hétfőn) lesz olvasható rovatunkban, s ezen a napon az [origo] társalgójának vendégeként is köszönthetjük őket, 14 órától.

A Planetary Society által kiírt pályázatra (Red Rover Goes to Mars) olyan pályaművet kellett beküldeni, amely a Mars jövőbeni kutatásával kapcsolatos problémák egyikére koncentrál. A pályázatra 44 országból több mint tízezren jelentkeztek. A végső döntés után kilenc győztest hirdettek. 1-1 amerikai, tajvani, brazil és lengyel, illetve 3 indiai és - ami a legnagyszerűbb: 2 magyar diák dolgozatát tartották a legjobbnak a szakemberek. A siker értékét tovább növeli, hogy a magyar diákok saját korcsoportjukban (13-16 év) kettőt szereztek meg a lehetséges három helyből.

Ajánló:

Több mint tízezer jelentkezőből választotta ki a Planetary Society és a NASA azt a kilencet, akik közé két magyar pályázó is bekerült. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett 2001 február 11-én a Mars aktív kutatásába is bekapcsolódott. Az előkészületeket, a kaliforniai munkát és az eredményeket dossziénkban kísérheti figyelemmel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!