Vágólapra másolva!
Szerdán hazai idő szerint 8.31-kor sikeresen landolt a Discovery űrrepülőgép Floridában. Fedélzetén visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás első legénysége, amelynek tagjai 45 napos rehabilitációs programban vesznek részt.
Vágólapra másolva!

Fotó: NASA TV


Az elmúlt napok kedvezőtlen időjárása váratlanul jobbra fordult a Kennedy Űrközpont térségében, így a Discovery a második lehetséges időpontban problémák nélküli landolást hajthatott végre. Helyi idő szerint ez fél háromkor történt, így ez volt a 17. éjszakai leszállás az űrrepülőgépes küldetések történetében.

A Discovery fedélzetén hazatért a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) első állandó legénysége is, akik 141 nap után most érezték először a gravitáció hatását. E nem mindennapi megpróbáltatásra már a világűrben megkezdték a felkészülést, de a következő 45 nap még azzal telik számukra, hogy speciális rehabilitációs programban vesznek részt.



Az ISS első állandó, két orosz és egy amerikai űrhajósból álló legénysége, amely most hazatért (balról: Szergej Krikaljev, William M. Shepherd parancsnok és Jurij P. Gidzenko)

Mint korábbi cikkeinkben arról beszámoltunk, a Discovery vitte fel az űrállomásra a második állandó személyzetet, amelynek parancsnoka az orosz Jurij Uszacsev, fedélzeti mérnök űrhajósai pedig az amerikai James Voss és Susan Helms - utóbbi az első, tartósan az ISS fedélzetén dolgozó hölgy.

Az űrrepülőgép a Leonardo többcélú logisztikai modulba csomagolva számos kísérleti berendezést, eszközt vitt fel az ISS-re, mindenekelőtt hat komplett műszeres szekrényt, amelyeket az előző küldetés során az ISS-hez kapcsolt Destiny amerikai laboratóriumi modulban helyeztek el. A tudományos felszereléshez tartozott a Magyarországon, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetben (AEKI) készített Pille sugárdózismérő. Ezzel a Pille lett az első magyar berendezés, amely feljutott a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrhajósok a közel 13 napos küldetés alatt két űrhajón kívüli munkát hajtottak végre, melyek során előkészítették az űrállomás áprilisban érkező robotkar-rendszerének felszerelését.

A következő űrrepülőgépes küldetés során az Endeavour indul az ISS-hez, a tervek szerint április 19-én.

S. T.

Ajánló:

Az űrhajósok szervezetét érő sugárzások pontos és naprakész mérése alapvető fontosságú. A Nemzetközi Űrállomáson ebben meghatározó szerepet kap a Pille nevű, magyar fejlesztésű műszer, amely már a Miren és az űrrepülőgépen is bizonyított. A Pille fejlesztőinek cikke.

Korábban:

2001. március 19. A rakodás elhúzódása és kisebb technikai problémák miatt a Discovery egy nappal később fog leszállni Floridában. Az űrállomás eddigi kapitánya tengerészköszöntéssel búcsúzott az új legénységtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!