A hónap végén mégis indul az első űrturista<br/>

Vágólapra másolva!
Április 28-án indul a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból Dennis Tito amerikai üzletember, az első űrturista.
Vágólapra másolva!


Fotó: Reuters

Tito, aki a hatvanas években maga is az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA fejlesztőmérnöke volt, tavaly jelentkezett az orosz űrügynökségénél. A múlt év elején ugyanis még úgy volt, hogy a 15 éve keringő űrbázist további 3-5 esztendeig igyekeznek üzleti célokra felhasználni, mégpedig - egyebek között - űrturisták viteldíjából finanszírozva üzemeltetését. Ennek a tervnek a kivitelezésére nyugati tőke bevonásával alakult meg az amszterdami székhelyű Mircorp konzorcium, amelyben az űreszközöket előállító orosz Enyergija állami cég is részesedett.

Az orvosok űrrepülésre alkalmasnak találták a 60 éves Titót, aki meg is kezdte a borsos viteldíj részleteinek a befizetését, és megjelent Csillagvárosban, hogy a kiképzők felkészítsék az útra.

Tavaly ősszel azonban úgy tűnt, hogy szertefoszlik Tito álma, hiszen az oroszok a Mir megsemmisítéséről döntöttek, amely 2001. március 23-án meg is történt. Azonban, hogy Tito nem maradjon hoppon, az oroszok előálltak azzal a javaslattal, hogy az űrturista-jelölt az épülő Nemzetközi Űrállomás orosz lakómoduljában töltsön el néhány napot.



A végső kiképzésen, Csillagvárosban. Az április végén induló Szojuz legénysége (balról jobbra): Dennis Tito, Talgat Muszabajev és Jurij Baturin (Fotó: Reuters)

Az ötlet azonban sem az amerikai, sem a vállalkozásban részt vevő többi ország illetékeseinek nem nyerte meg a tetszését. Azzal érvelnek, hogy az űrállomás építésének mostani, korai szakaszában fölöttébb zavaró lenne egy civil jelenléte, aki ugyan részesült űrhajós kiképzésben, de nem teljes értékű kozmonauta. Jelentős terhet róna a legénységre a jelenléte, mivel nem vett részt az űrállomás létfontosságú rendszereinek kezelését begyakoroltató kiképzésen, képtelen lenne vészhelyzetben megfelelően reagálni és segíteni, illetve állandó felügyeletre szorulna. Összességében veszélyt jelentene a Nemzetközi Űrállomás általános biztonságára - vélekednek Tito utazásának ellenzői.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint az amerikai féllel utóbb folytatott egyeztetések során már nem is annyira Tito repüléséről volt szó, hanem az úgynevezett űrturisták utaztatásának általános feltételeiről.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

2001. március 23-án véget ért a Mir űrállomás 15 évig tartó, 3,5 milliárd kilométeres utazása. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az űrkutatás szempontjából ezzel a látványos eseménnyel zárult le végleg a 20. század. A 21. már a Nemzetközi Űrállomásé. 2001. február 4. Dennis Tito amerikai multimilliomos szombaton megkezdte az űrrepülésre való felkészülés utolsó szakaszát az orosz Csillagvárosban. Tito a tervek szerint április 30-án látogat a világűrbe. 2000. június 19. Hazai idő szerint hétfőn délután a Mir Corporation nevű cég hivatalosan is bejelentette, hogy elindítja "Citizen Explorer" nevű programját, melynek keretében pénzért lehet a világűrbe utazni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!