A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Elindult az első űrturista<br/>

Vágólapra másolva!
2001. április 28-án, szombaton, közép-európai idő szerint 9:37-kor sikeresen startolt Bajkonurból az a Szojuz-TM-32 orosz űrhajó, amelynek fedélzetén az első űrturista vágott neki a világűrnek.
Vágólapra másolva!

Dennis Tito amerikai üzletember 20 millió USD-t fizetett a nagy kalandért. A Szojuzon még Jurij Baturin és Talgat Muszabajev kozmonauták tartózkodnak.

A legfrissebb jelentések szerint minden rendben működik, a Szojuz Föld körüli pályára állt, Tito remekül érzi magát. Amennyiben az Endeavour űrrepülőgép vasárnap le tud válni a Nemzetközi Űrállomásról, akkor a Titóék hétfőn, közép-európai idő szerint reggel 9:05-kor dokkolnak. Amennyiben azonban az űrállomás számítógépes problémái miatt az Endeavour hétfőn is ott marad, akkor valószínű, hogy a Szojuz csak kedden, egy napos parkolópályán való tartózkodás után csatlakozik az ISS-hez.

Ezzel valamelyest csökkenni látszanak azok a feszültségek, amelyek a tegnapi nap során adódtak az amerikaiak és az oroszok között. Részletek korábbi cikkünkben.

A nap folyamán részletes háttér-információkkal jelentkezünk az első űrturistával kapcsolatban.

Ajánló:

Korábban:

2001. április 27. A Nemzetközi Űrállomás számítógépes gondjai miatt az Endeavour űrrepülőgép küldetését két nappal szeretné meghosszabbítani a NASA. Emiatt a tervek szerint szombaton induló Szojuz dokkolása nem biztonságos. Az oroszok viszont mindenképpen menni akarnak, az első űrturistával a fedélzeten.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!