A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A HIV kegyetlenül bánik el a sejtekkel<br/>

Vágólapra másolva!
Az eddigi legátfogóbb képet vázolták fel az AIDS-et okozó HIV-vírus támadásának genetikai hatásairól. A vírus gyorsan és könyörtelenül rombol: behatolása után mintegy 500 gén kapcsol ki a megtámadott sejtben, fél óra alatt.
Vágólapra másolva!

A HIV-vírus támadásának elsődleges célpontjai azok a kulcsfontosságú fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer karmestereinek tekinthetők. A kórokozó az ún. CD4+ T-limfocitákat veszi célba. Egy új vizsgálatsorozat eredményei szerint a pusztítás roppant gyors és könyörtelen.

Támadó HIV-vírusok (rajz)
University of California

Az eredmények szerint a vírusfertőzésnek drámai hatása van a célsejtek genetikai állományára, illetve egyes anyagcsere-utak szabályozását végző géncsoportokra. A behatolás után mindössze 30 perccel a megtámadott sejt körülbelül 500 génje "kikapcsol". Megszűnik az energiatermelést és a DNS javítását, karbantartását irányító gének működése. Eközben - ahogy egy "rendes" vírushoz illik - a sejt fehérjegyártó apparátusa átprogramozódik a vírus alkotórészeinek legyártására.

Úgy tűnik azonban, hogy a megtámadott sejt azonban ezt nem tűri sokáig. A vírustámadás hatására fokozódik a sejt védelmét szolgáló gének működése, de végső soron - amikor a sejt "belátja", hogy már nincs mit tennie - bekapcsolnak a programozott sejthalált kódoló gének.

A vírusfertőzés után rövid időn belül a CD4+ T-limfocita állomány jelentős része elpusztul, s ennek pontos mechanizmusa egyelőre nyitott kérdés. A sejthalált okozó gének bekapcsolása arra utal, hogy az öngyilkosságot elkövető sejtek talán így akarják mérsékelni a vírus terjedését.

A kutatók részletes beszámolója a Genome Research c. szaklapban jelent meg (Corbeil, J. et al. Temporal gene regulation during HIV-1 infection of human CD4+ T cells).

Ajánló:

Angol nyelvű információk (Nature Science Update).

Korábban:

A HIV-fertőzött betegeket ma olyan szerekkel kezelik, amelyek a vírus szaporodását gátolják. Az eddigi tapasztalatok szerint a modern gyógyszer-kombinációkkal a vírus szaporodása szinte teljesen meggátolható, a betegség előrehaladása az esetek nagy részében megállítható. 2000. november 16. Amerikai kutatók olyan gént azonosítottak, amely meghatározó lehet a HIV-fertőzés, illetve az AIDS-betegség kialakulásában. 2001. március 20. Egy majmokon alkalmazott védőoltás hosszú távon is igen hatásosnak bizonyult. Az embereken történő próbák egy éven belül megkezdődhetnek. 2000. december 21. Amerikai kutatók eredményei alapján a HIV-fertőzés korai kezelése megőrzi az immunválaszt, amely így kordában tudja tartani a vírust a gyógyszerezés abbahagyása után is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!