Őssejtek - ennyi nem elég!

Vágólapra másolva!
Mint arról múlt hét pénteken beszámoltunk, a Bush-kormányzat szigorú korlátozó feltételek mellett hozzájárult az emberi embriókból származó őssejtekkel kapcsolatos kutatások állami támogatásához. A korlátozás lényege, hogy a támogatás kizárólag a már létező, 60 sejtvonalra terjed ki, újak létrehozására nem. A 60 sejtvonal körül azonban máris sok a homályos kérdés és probléma.
Vágólapra másolva!

Őssejtek halmaza, negyvenszeres nagyításban - a jövő nagy ígéretei (Advanced Cell Technology, Worcester, USA)

A másik probléma, hogy számos sejtvonal magáncégek kezében van, így kérdés, hogy államilag finanszírozott kutatók egyáltalán hozzáférhetnek-e ezekhez, s ha igen, akkor milyen korlátozásokkal.

A Parkinson-kórban szenvedő Jim Maurer Bush televíziós beszédét hallgatja, amelyben az amerikai elnök az embrionális őssejtek kutatásának korlátozott állami támogatását jelentette be. Maurer és a hozzá hasonló betegek számára az őssejtek az életminőség javításának nagy ígéretét hordozzák

Számos kutató azonban megnyugvással vette tudomásul Bush amerikai elnök bejelentését, üdvözölve, hogy nem állnak le teljesen ezek a kísérletek. Dr. James Thomson, a Wisconsin Egyetem tudósa - aki 1998-ban elsőként különített el embrionális őssejteket - elégedettségét fejezte ki a CNN tudósítójának: "Nagyon örülök, hogy Bush elnök olyan döntést hozott, amely lehetővé teszi az emberi embrionális őssejtekkel kapcsolatos további kutatásokat. Az általa javasolt kompromisszum lelassítja ugyan a kutatásokat, de egy kompromisszum jobb, mint a teljes betiltás".

S. T.

Előzmény, a témához kapcsolódó korábbi cikkek elérhetőségével:

Bush: korlátozott embrionális őssejtkutatások támogatása az USA-ban
2001.08.10. George Bush amerikai elnök washingtoni idő szerint csütörtök este, országosan közvetített tévébeszédben jelentette be: szigorú korlátozó feltételek mellett hozzájárul az embrionális őssejtekkel kapcsolatos kísérletek szövetségi forrásokból történő anyagi támogatásához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!