A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Amatőr űrtávcső

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a Csillagászati Társaság (Astronomical League) egy amatőr űrtávcső ötletével állt elő, amelyet a Nemzetközi Űrállomásra helyeznének fel, öt éven belül.
Vágólapra másolva!

A teleszkóp főtükre kb. 40 cm-es (14-16 hüvelykes) volna, s fő célpontjai bolygók, ködök, közeli galaxisok lennének. A NASA és a Boeing (az űrállomás-építés fővállalkozója) egyelőre nagyon lelkes. Úgy gondolják, hogy a kezdeményezés javíthat a Nemzetközi Űrállomás publicitásán is.

Az amatőrcsillagászok ígéretet kaptak a NASA-tól, hogy segítségükre lesznek a formális javaslat elkészítésében. Az amatőrök egyesülete kapja majd meg a távcső irányításának és a mérési adatok elosztásának a jogát. A tervek szerint az észlelési idő felére diákok pályázhatnának, a világ minden tájáról. Az amatőr űrteleszkóp megálmodói bíznak benne, hogy váratlan érdekes csillagászati események (pl. szupernóvák, üstökösök felbukkanása, gamma-felvillanások) esetén sokkal gyorsabban tudnának reagálni, mint jelenleg a Hubble-űrtávcső.

Megjegyzendő, hogy nem először merült fel a világűrbe telepítendő amatőr teleszkóp ötlete. A 80-as évek elején egy hasonló kezdeményezés menet közben, a kivitelezhetőség nehézségeinek felismerésével, abbamaradt. (Sky & Telescope News, F.S.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!