Új NASA-műhold a földi vízkörforgás nyomában

Vágólapra másolva!
Hamarosan Föld körüli pályára áll a NASA Aqua-műholdja, amelynek feladata a Föld vízháztartásának kutatása lesz. Fontos részletekkel bővítheti többek között a globális felmelegedésre vonatkozó ismereteinket is.
Vágólapra másolva!

A NASA 1997-ben indította el Föld-megfigyelő programját, amely ma már több mint tíz műholdból áll. Ezek célja, hogy a különböző műholdak összehangolt módon, de eltérő hullámhossz-tartományokban vizsgálják a földfelszín jelenségeit és folyamatait.

A műholdcsalád következő tagja a hat éves élettartamra tervezett Aqua lesz. Az Amerikai Egyesült Államok mellett Japán és Brazília is részt vett fejlesztésében. Műszereivel nyomon követi majd a csapadék és párolgás területi különbségeit, a légköri folyamatokat és a felhőképződést, valamint az óceáni medencék nagy áramlásait, illetve a hóval és jéggel fedett területek változásait - általánosan a víz összetett földi körforgását és ehhez kapcsolódóan a bioszféra működését.

Az előzetes tervek szerint a műholdat május 2-án indítják a kaliforniai Vandenberg légibázisról, s 705 km-es átlagmagasságú pályán kering majd. A térben állandó helyzetű műholdpálya síkja a pólusokhoz közel "szeli át" a Földet, amely folyamatosan elfordul alatta, így szinte a teljes felszín vizsgálható. A pálya másik tulajdonsága, hogy a műhold adott felszíni pontok felett mindig azonos helyi időben halad el (napszinkron pálya), így minden terület állandó megvilágítási körülmények között vizsgálható, amely rendkívül hasznos a természetei folyamatok nyomon követése szempontjából.

Az Aqua amellett, hogy nagyban hozzájárul majd az időjárási előrejelzések pontosabbá, megbízhatóbbá tételéhez, bolygónk globális rendszereinek megértésében is hasznos eredményekkel szolgálhat, hasonlóan a bátyjaként is emlegetett, 1999 végén indított Terra-műholdhoz.

Ajánlat:

Az Aqua-műhold hivatalos oldala

NASA Earth Observing System

Korábban az [origo]-ban:

Szunnyadónak hitt vulkánok aktivitását jelzi a Terra
2002.04.16. A NASA Terra nevű földmegfigyelő műhold által készített felvételek alapján kiderült, hogy bolygónk több tűzhányója újból működni kezdhet annak ellenére, hogy eddig inaktívnak gondolták azokat.

A zöld műhold első felvételei
2002.03.29. Drámai képekkel kezdte munkáját az eddigi legnagyobb földmegfigyelő műhold. Az Envisat az antarktiszi jégmező hatalmas darabjának leszakadását, illetve a növényi plankton egyik óriási koncentrációját fényképezte le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!