A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy medvekisasszony nyomában

Vágólapra másolva!
Egy Vidának keresztelt nőstény barnamedve mozgását követik nyomon a szakemberek egy a nyakörvébe szerelt adó segítségével.
Vágólapra másolva!

A Dél-Tirolból észak felé haladó, vándorló kedvű Vidát a múlt hét közepén újból a Wipptalban látták. Az ENSZ Természetvédelmi Világalapja (WWF) kezdeményezte a különösen félénk állat mozgásának megfigyelését, akit emellett az észak-itáliai (Alto Adige körzet) Brenta-Adamello természetvédelmi park két munkatársnője is szemmel tart - tisztes távolból.

A mintegy 90 kiló súlyú, alig négy éves fiatal medve teljesen veszélytelen az emberre nézve. Rendes körülmények között ugyanis nagyon fél tőlünk és azonnal elmenekülne, ha bárkit meglátna. Eddigi vándorlásai során nem tett kárt sem emberben, sem háziállatban.

Vida jól van és téli álma után ismét táplálkozik. Kosztja háromnegyed részben vegetáriánus, például fű és bokrok levelei. Fogyaszt azonban rovarokat, csigákat és hangyákat is. Köveket mozdít el helyükről, hogy táplálékához jusson.

A Szlovéniában született nőstény a múlt hét elején lépte át az államhatárt Észak-Tirolnál, s egy ideig Innsbruck közelében tartózkodott. A Brenta-Adamello természetvédelmi parkban lévő "otthonát" már több alkalommal is elhagyta. Tavaly nyáron például Dél-Tirolban kóborolt. Amikor azonban augusztusban visszatérőben volt a vadasparkba, egyik éjszaka átkelt a Brenner-autópályán, ahol egy autó ütközött vele, s egyik tappancsa megsérült. A parkban azonban Vida gyorsan meggyógyult.

Az adó segítségével bármikor megállapítható pontos tartózkodási helye. Ezt azonban nem közlik pontosan, nehogy a nyomába eredjenek lelkes állatbarátok. Annyit azonban tudni lehet, hogy a főleg éjszaka vándorló medve jelenleg Innsbruck és a Brenner-hágó között halad, hol északi, hol pedig déli irányba.

Ajánlat:

A Természetvédelmi Világalap oldala

A legismertebb medve története: a Micimackó magyarul

Korábban az [origo]-ban:

Állatkerti medveriadó-gyakorlat
2002. február 26. Medveriadót tartottak egy japán állatkertben: egy jegesmedvének öltözött alkalmazottat kergetett a többi.

Felébredt a medve a lengyel Tátrában
2002. február 7. Az enyhe, tavaszias időjárás hatására a Beszkidek után a lengyel Tátrában is idő előtt felébredt téli álmából egy medve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!