Győr, Pécs, Budapest - véget ért az [origo] tanulmányi versenyének szóbeli döntője

Vágólapra másolva!
Véget ért a Jászi Oszkár országos társadalomtudományi tanulmányi verseny. Az első helyet a győri Révai Miklós Gimnázium csapata szerezte meg, a második a pécsi Janus Pannonius Gimnázium, a harmadik a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium csapata lett.
Vágólapra másolva!

Május 3-án, 10 és 15 óra között került sor a Jászi Oszkár országos társadalomtudományi tanulmányi verseny döntőjére. A vetélkedőt középiskolás diákoknak írta ki 2002 januárjában az [origo], az Axelero Internet által kiadott webportál. A történelem, filozófia és szociológia témakörét felölelő versenyen a szervezők elsősorban a jelentkezők magyar és egyetemes történelemben való jártasságát, a társadalmi problémák iránt tanúsított érzékenységét tették próbára.

A mintegy 470 induló csapatból a tesztfordulók után állva maradt 11 legjobb gárda érkezett az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetébe, a végső megmérettetésre. Ormos Mária történész, a zsűri elnöke szívből gratulált mindannyiuknak, hangsúlyozva, hogy akik eddig eljutottak, azok a végső eredménytől függetlenül büszkék lehetnek magukra.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata remekül szerepelt, történelmi kiselőadásuk - a Gracchusok reformjairól - a legjobb volt az egész mezőnyben

A harmadik feladatban a versenyzők ismét történelmi tárgyú kérdést húztak, amelynek kifejtésére három perc állt rendelkezésükre. Felkészülési idő nem volt.

A negyedik fordulóban minden csapat ugyanazt a két - egy szociológiai és egy filozófiai tárgyú - kérdést kapta. A felkészülésre és a válasz kifejtésére 10-10 perc állt rendelkezésükre. Ebben a feladatban a csapatoknak a konkrét tárgyi ismeretek helyett elsősorban kreativitásukra és kommunikációs képességeikre kellett támaszkodniuk.

Akárcsak a verseny írásbeli részénél, a szóbeli döntő kérdéseire adott válaszok helyességét is a versenybizottság elismert szaktekintélyei bírálták el. A szóbeli döntő levezetését Acél Réka, a diákok körében népszerű televíziós műsorvezető vállalta, aki kedvességével egy kicsit megnyugtatta az izguló versenyzőket, s egy kis vidámságot csempészett a szakmailag igen komoly vetélkedőbe.

A tanulmányi verseny szakértői munkáját Ormos Mária egyetemi tanár, történész (Pécsi Tudományegyetem), Boros Gábor docens, filozófus (Eötvös Loránd Tudományegyetem, a fenti képen jobb oldalon), Hammer Ferenc szociológus (Eötvös Loránd Tudományegyetem, OSI-IPF, a kép bal oldalán) és Katus László nyug. egyetemi tanár, történész (Pécsi Tudományegyetem) látták el, akik egyben a zsűri tagjai voltak a szóbeli döntőn. A rendkívül jó hangulatú és izgalmas verseny után a következő dobogós eredmény alakult ki:

A győztes csapat öröme

1. Révai Miklós Gimnázium, Győr. Csapattagok: Hadarics Márton, Nyúl Attila, Vokony István. Felkészítő tanár: Tenkné Tóth Klára.

2. Janus Pannonius Gimnázium, Pécs. Csapattagok: Gulyás Árpád, Péterfalvi Ferenc, Sudár Miklós. Felkészítő tanárok: Veres Lajosné és Ravasz Gyöngyvér.

3. Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest. Csapattagok: Abod László, Bőhm Gábor, Lőrinczy Félix. Felkészítő tanár: Bíró Gabriella.

A döntőbe bejutott minden csapatnak - és a korábban a versenyből kiszállt csapatoknak is - őszintén gratulálunk, s bízunk benne, hogy sokat tanultak a kérdésekből!

A szóbeli döntőn nyertes csapatok tagjai egyéni díjazásban részesültek. A díjak között személyi számítógépek, nyomtatók, modemek, továbbá internet-hozzáférések szerepeltek, amelyeket a verseny kiírója, az [origo] ajánlott fel a versenyzőknek. A díjakat Mester Sándor, az Axelero Rt. Média üzletágának igazgatóhelyettese adta át.

Videofilmek

Videorészlet a tanulmányi versenyről - a verseny eleje
http://www.origo.hu/diakolimpia/media/1.wmv (kisebb méretű, gyengébb minőségű változat)
http://www.origo.hu/diakolimpia/media/ki1.avi (nagyobb méretű, jobb minőségű változat)

Videorészlet a tanulmányi versenyről - 2. rész
http://www.origo.hu/diakolimpia/media/2.wmv
http://www.origo.hu/diakolimpia/media/ki2.avi

Videorészlet a tanulmányi versenyről - eredményhirdetés
http://www.origo.hu/diakolimpia/media/3.wmv
http://www.origo.hu/diakolimpia/media/ki3.avi

A DivX videotömörítő letölthető az [origo] Szoftverbázisáról:
http://www.origo.hu/szoftverbazis/seged/tomoritok/divx5bundle.html

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről