Vágólapra másolva!
Ritka eseménynek örülhettek nemrég a Hannoveri Állatkert ápolói és látogatói: az állatkert egyetlen nőstény tapír lakójának kicsinye született. A Dél-Amerikából származó növényevő emlősök most először szaporodtak a német állatkertben.
Vágólapra másolva!

A boldog mama néhány évvel ezelőtt érkezett az állatkertbe egy fajmegőrző program keretében, amelynek célja, hogy e ritka emlős szaporodási szokásait kiismerjék a kutatók. Az állatkerti szakemberek távlati tervei között szerepel, hogy az utódokat lehetőség szerint visszajuttassák a dél-amerikai erdőkbe, azaz hogy visszavadítsák őket.

Az újszülött, bár világra jövetelekor ápolójának szájon át kellett lélegeztetnie, ma már kitűnő egészségnek örvend. Néhány nap alatt az állatkert legnépszerűbb lakójává vált. Mint minden tapírbébi, csíkos mintázatot visel. Valószínű, hogy az alacsonyabb termetű kölykök álruhája ez a csíkozat. Segít, hogy az állatka jobban beleolvadjon az erdők aljnövényzetbe. Így a ragadozók, például a jaguár vagy egyéb macskafélék nehezebben vehetik észre. Ahogy a kicsi cseperedik, a mintázat egyre inkább elhalványul majd, végül aztán egy végső vedléssel az utód is a szüleihez hasonló szürke szőrzetre tesz szert.

forrás: Delta Magazin

Ajánlat:

Egy rendkívül alapos oldal a tapírokról, sok képpel, angolul

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről