Galápagos-szigetek: ahol az állatok bámulják az embereket

Vágólapra másolva!
Az óriásteknősök bölcsőjének tartott Galápagos-szigetcsoport, amely Dél-Amerika nyugati partjaitól ezer kilométerre fekszik és Ecuador fennhatósága alá tartozik, a Föld állatvilágának igazi paradicsoma, a világörökség része. A vulkanikus eredetű szigetcsoport az egykoron tömegesen itt élő óriásteknősökről kapta a nevét, spanyolul ugyanis a galápago teknőst jelent.
Vágólapra másolva!

Forrás: unc.edu"Ne érjenek az állatokhoz, ők itthon vannak" - ismételgetik rendre a Santa Cruz-i idegenvezetők a turistáknak. Egy vörös színű, kékhasú rákfaj nem hogy nem fél a látogatóktól, hanem menekülés helyett közeledik hozzájuk. Úgy tűnik, génjeibe épült a bizonyosság, hogy ezek az emberek nem fognak vacsorát főzni belőle, így nincs mitől tartania. Ez az örökség a szigetvilág minden teremtményének részévé vált. A pintyek szinte beszélgetésbe elegyednek a látogatókkal. "Hozzáért a fényképezőgépedhez! Rád szállt volna, ha nem mozogsz!" - kiált fel a fotós turista szomszédja. Az öbölben élő hatezer pinty azonnal éles hangú csicsergéssel válaszol, ha emberi füttyszót hall.

A Galápagos Nemzeti Park 19 szigetet foglal magába, ezek közül a legnagyobb az Isabella-, a Santa Cruz-, a Ferdinanda-, a San Salvador- és a San Cristobal-sziget. A Santa Cruztól délre található ayorai kikötő vizén egy Philippe névre keresztelt vadkacsa alkonyattól kezdve két órán keresztül rovarokra, legyekre és pillangókra vadászik, minden nap pontosan ekkor teljesíti "kötelességét". A fürdőzők sem zavarják Philippe-et, nem törődik a tapintatlan betolakodókkal.

A szigetek élővilága a dél-amerikai kontinensről repülve, úszva vagy fatörzseken sodródva jutott el Galápagosra, ennek tudható be, hogy az állatvilág rendkívül gazdag itt madarakban, tengeri emlősökben és hüllőkben, a szárazföldi emlősfajokból viszont csak kettő képviselteti magát, kétéltű pedig egyáltalán nem él a szigeteken. 15 ezer óriásteknős, ugyanennyi kistermetű sárkányra emlékeztető iguána, 12 ezer albatrosz, 150 különböző madárfaj (ebből 13 pintyfaj), 60 ezer sörényes fóka és 307 halfaj végzi mindennapos tevékenységét és éli életét a Galápagos-szigeteken, és ebben egyáltalán nem befolyásolja őket az emberek jelenléte. Az egyetlen elégedetlenkedő a víztisztítással foglalkozó alkalmazott, mivel Philippe emésztésének végterméke az úszómedence mélyén gyülekezik. A vízparti hotel tulajdonosa komolyan gondolkodik azon, hogy a "könnyűlábú Sally"-nek becézett rákocskára bízza a medence tisztán tartását.

A mini-dinoszauroszokra emlékeztető tengeri iguánák naphosszat a napon sütkéreznek, hogy felmelegítsék vérüket, és megvetéssel szemlélik a turisták fényképezőgépeit. Kicsivel messzebb Antonio, egy több mint százéves óriásteknős egy kaktuszlevél felé fordítja nyakát. "Az ő feje szolgált alapul az E. T. című film főszereplőjének karakteréhez" - büszkélkedik egy jellegzetesen turisztikai mézesmadzagnak hangzó információval az egyik helyi utazási iroda igazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről