Örömlányok helyett virtuális bordély

Vágólapra másolva!
Az internetes afférba keveredő házastársak általában nem érzik úgy, hogy rossz fát tennének a tűzre. Partnerük azonban a legtöbbször árulásnak érzi a virtuális hűtlenséget, még akkor is, ha a legtöbbször nem kerül sor fizikai kontaktusra - derül ki egy floridai kutató felméréséből.
Vágólapra másolva!

"Hamarosan a világháló lesz a félrelépések egyes számú terepe, ha ugyan nem az már ma is" - fogalmaz Beatriz Mileham, a Floridai Egyetem munkatársa.

"A félrelépés soha nem működött olyan egyszerűen, mint ma, az internet korában. Nincs szükség többé titkos légyottokra, félreeső motelekre. Online kapcsolataink ápolásában még az sem akadály, ha házastársunk is épp a szobában tartózkodik."

Amerikai pszichológusok szerint a chat-szobák alkotják a párkapcsolatokra leselkedő veszélyek között a legdinamikusabban fejlődő csoportot. Beatriz Mileham szerint a közeljövőben a probléma súlyosbodására számíthatunk, amennyiben az internetfelhasználók száma tovább gyarapodik.

A kutatónő kifejezetten házas emberek számára kialakított csevegőoldalak látogatóival készített interjút. A vizsgálatból kiderült, hogy ugyan a legtöbben szeretik partnerüket, az internet névtelensége mégis lehetőséget biztosít erotikus kalandozásaik számára.

"Nem kell mást tennem, mint egyszerűen bekapcsolni a számítógépet, és több ezer hölgy közül választhatok. Ennél könnyebb már nem is lehetne" - fogalmazott az egyik férfi interjúalany.

A legtöbben azért próbálnak szerencsét az interneten, mert unatkoznak, partnerük szexuálisan passzívvá vált, vagy változatosságra és kalandra vágynak.

"A férfiak a leggyakrabban arra panaszkodtak, hogy feleségük nem kívánja a szexet. Sokan beszámoltak arról, hogy a gyermeknevelés annyira leköti házastársukat, hogy már alig érdekli őket a szex."

Nem csak virtuális

A vizsgálat ugyanakkor arra is fényt derített, hogy a barátságos csevejként induló kapcsolatok elég gyakran komolyra fordulnak. A megkérdezett közel egyharmada számolt be arról, hogy - már házas emberként - találkozott is legalább egy interneten megismert partnerrel.

"A párkapcsolatokkal foglalkozó pszichológusok Amerika-szerte tapasztalják, hogy az internetes szex ma már igen előkelő helyet foglal el a házasélet megromlásának okai között" - állítja Al Cooper, a Szex és az internet: kézikönyv klinikai pszichológusok számára című könyv szerzője.

"Alaposabban fel kell tárnunk a jelenség hátterében álló tényezőket, ha fel akarjuk hívni az emberek figyelmét arra csúszós lejtőre, amely az online flörttől gyakran egyenesen a válásig vezet."

A vizsgálatban Beatriz Mileham 76 házas férfival és 10 nővel készített interjút. Az interjúalanyok 25 és 66 év közötti házasemberek voltak. Mindannyian a Yahoo "Married, but flirting", illetve a Microsoft "Married and flirting" fantázianevű csevegőszobáinak látogatói voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről