A tökéletes tárgyazonosító

Vágólapra másolva!
Magyar kutatók olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel bármilyen tárgy egyedileg azonosíthatóvá válik.
Vágólapra másolva!

Az értékes dokumentumok védelmére, hamisításuk megakadályozására sokféle eljárást kidolgoztak már. Egyre gyakrabban találkozhatunk azonban a holografikus bélyegek hamisításával vagy bankkártyák klónozásával, esetleg az eredetire megtévesztésig hasonlító hamis bankjeggyel.

Magyar matematikusokból és mérnökökből álló kutatócsoport olyan eljárást dolgozott ki, amellyel minden értékes dolog egyedileg azonosíthatóvá válik.

Forrás: Delta

A titok nyitja, pontosabban a zárja a bélyeg anyagában rejlik. Az egyszerű, de nagyszerű ötletet egy olyan fizikai jelenség adta, amivel nap mint nap találkozhatunk.

"A macskaszem-jelenség", azaz egyes anyagok fényvisszaverő képessége adja a fizikai hátterét annak a "bélyegnek", amivel megjelölhetjük értékeinket. Ezt nem lehet másolni, mivel az anyag háromdimenziós: egy 5x5 mm-es felületen 200 darab 10-20 mikron nagyságú üveggolyót helyeznek el véletlenszerű eloszlásban.

Az üveggolyók bonyolult térbeli elhelyezkedését valamiképpen le kell írni, hogy a véletlenszerűen elhelyezkedő üveggömbök sokaságából egy titkos számsor, egy kód legyen. Az eljárás matematikai hátterét az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetében dolgozták ki, Katona Gyula akadémikus vezetésével.

A Nemzeti Kutatási-Fejlesztési Program által támogatott fejlesztés részeként a kutatócsoport mérnökeinek feladata volt a bélyeg leolvasására alkalmas készülék kidolgozása is. Sikerült megtalálniuk egy speciális optikával felszerelt webkamera és különleges világítástechnika segítségével azt a módszert, amivel a "bélyeg" felületén elhelyezkedő mintegy 200 golyó térbeli helyzetét mikronos pontossággal meghatározhatják.

Az egyedi azonosítómódszer egyébként legjobban úgy képzelhető el, mintha valaki egy marék rizst kiszór az asztalra. A rizsszemek véletlenszerű elhelyezkedése - noha csak másodpercnyi idő alatt alakul ki - nem utánozható le azzal a mikronos pontossággal, ahogyan a magyar kutatók módszere működik.

A találmány, még nem egészen pontos elnevezéssel, a "digitális vízjel" nevet kapta. Valójában egyfajta mesterséges ujjlenyomatról van szó, és csupán az adatok feldolgozása folyik digitális úton.

A leutánozhatatlan jelölés eljárására már 27 országban jegyezték be a szabadalmat, és az eljárás az Egyesült Államokban is folyamatban van.

Delta
mtv, vasárnap, 14.10

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről