Felmérés a rák kezelésének hatékonyságáról

Vágólapra másolva!
A 22 országra kiterjedő, 2003-ban készült Eurocare-3 tanulmány szerint Európában Ausztria áll az élen a rosszindulatú daganatos megbetegedések túlélési arányát tekintve.
Vágólapra másolva!

Az osztrák sajtóban ismertetett adatok szerint évente körülbelül 10 millió embernél állapítanak meg rákos (rosszindulatú daganatos) megbetegedést világszerte, és hatmillióra tehető azoknak a száma, akiknek a halálát a rák okozza. Európában évente 1,6 millió rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és 750 ezerre tehető a halálesetek száma.

Az Eurocare-3 tanulmányt 22 ország 1,8 millió rákos betegének adatai alapján készítették. Az elemzést az 1990 és 1994 között diagnosztizált rákos megbetegedések, valamint a diagnózisok utáni öt követési év adatai alapján állították össze.

Az összesítésekből kiderül, hogy a túlélési listán Ausztria áll az élen: a rákos megbetegedés diagnosztizálását követő 5. év végén az osztrák férfi páciensek 55,5 százaléka, a nők 58,2 százaléka még életben volt. (A nőknél Ausztria Franciaország után "csak" a második helyen áll, mert a rákos megbetegedésben szenvedő francia nőknél a túlélők aránya 58,9 százalék.)

A férfi betegeknél Németországban 44,7 százalék azok aránya, akik a rákos betegség diagnosztizálását követő 5. év eltelte után is életben voltak, és ezzel a 6. helyre került az ország. A nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia van az utolsó helyen, 35,9 százalékos aránnyal. A nőknél hasonló az országok rangsora: Németország a hatodik 55 százalékos aránnyal, Nagy-Britannia pedig a nyugat-európai országok között az utolsó, 46,8 százalékkal. A teljes lista végén Lengyelország áll 35,3 százalékos aránnyal.

Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint 2002-ben százezer lakosra számítva 129,5 volt a rákos betegségben elhunytak száma az országban, ami egy évtized távlatában csökkenést jelent, hiszen 1992-ben még 152,5 volt az elhalálozottak száma. Az osztrák férfiak és nők körében egyaránt csökkent a betegségben elhunytak aránya: 1983-ban 100 ezer lakosra számítva 207,7 férfi és 130,2 nő halt meg rákban, 2001-ben viszont 166, férfi és 103,3 nő.

Magyarország - amely a daganatos halálozások területén számos ráktípusban világelső - ezidáig nem vett részt az Eurocare felmérésekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!