A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A legrészletesebb panorámafelvétel a Marsról

Vágólapra másolva!
A Spirit marsjárónak a vörös bolygón töltött ezredik napja alkalmából, 2005. október 26-án nyilvánosságra hozták az eddigi legrészletesebb panorámafelvételt a Mars felszínéről. A McMudro nevű panorámakép összesen 500 megabyte információt tartalmaz, és 1449 kisebb képből állt össze.
Vágólapra másolva!

A képek elkészítéséhez a 2006. április 18-a és augusztus 17-e közötti időszak, azaz valamivel több mint öt hónap kellett a rovernek. A hosszú műveletre a napfényben és így energiában szegény téli várakozás idején került sor, amikor a szerkezet mozdulatlanul állt a talajon.

A tavasz közeledtével néhány héten belül ismét útnak indul a Spirit, és az eddig megtett összesen 6,8 km-es távolság után további kilométereket jár majd be, elsőként a Home Plate nevű lapos, sík felszínű terület irányába.

A mellékelt felvételen sok sötét színű, porózus felületű, vulkanikus szikla látható. A kép közepétől kissé jobbra két fényesebb és simább kinézetű kődarab az infravörös megfigyelések alapján meteorit lehet. Jobbra a Husband Hill magaslata látható, balra pedig a rover keréknyomai révén a felszín alól kihantolt, világos színű sós üledékek figyelhetők meg. A következő célpont, a Home Plate a kép jobb felső részén lévő lapos, világos terület.

A roverek adatainak elemzése nemrég érdekes következtetésre vezetett. A Spirit és az Opportunity megfigyelései alapján ugyanis a bolygó két átellenes részén egymáshoz viszonyítva hasonló arányban vannak jelen a szulfátok és a foszfátok. A feltételezések alapján mindkét anyag elsősorban vizes közegben képződhet.

Forrás: NASA, JPL

A 360 fokos McMudro körpanoráma. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL)

James Greenwood (Wesleyan University) és Ruth Blake (Yale University) a hasonló arányt kialakító lehetséges folyamatokat vették számba. Szerintük a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy globális, homogén összetételű ősi óceánból váltak ki a megfigyelt szulfátok és foszfátok. Ha feltételezésük igaz, ez az első közvetlen kémiai bizonyíték az ősi óceán létére - korábban erre a bolygófejlődési elméletek és bizonytalan partvonalnyomok utaltak csak.

Ahhoz, hogy a kérdéses anyagok feloldódjanak (majd később kiválhassanak), a víznek erősen savasnak kell lennie, amely nem ideális az általunk ismert életformák számára. A foszfor maga egyébként fontos a földi élőlényeknek, amelyek a környezetükből ki is vonják azt.

Ugyanakkor egyéb magyarázatok is elképzelhetők. Ezek között szerepelnek az egymástól elszigetelt, tó jellegű kisebb vizek, amelyek talán valamilyen aktív globális kémiai körforgás miatt tartalmaztak hasonló arányban szulfátokat és foszfátokat. Ugyanakkor a szél globális átkeverő hatásával is érdemes számolni, bár egyelőre azt nem sikerült megbecsülni, hogy ez milyen mértékben befolyásolhatja a vízből kiülepedő anyagok összetételét.

Kereszturi Ákos

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!