A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nagyon fényes lesz pénteken este a Hold

Vágólapra másolva!
Óriási égi lámpásként világítja be a reményeink szerint derült égboltot a telehold péntek este. Égi kísérőnk látszó átmérője a 2010-es évben ma lesz a legnagyobb, és közel harmadával fényesebbnek látjuk, mint amikor távolabb kering a Földtől.
Vágólapra másolva!

Péntek este, derült idő esetén a 2010-es év legnagyobb látszó méretű teleholdját pillanthatjuk meg az égen. Kísérőnk ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ennek megfelelően enyhén változik távolsága, emiatt pedig látszó mérete is (lásd a képeken).

Egy másik ciklus szerint pedig a holdfázisok váltakoznak: hol többet, hol kevesebbet látunk a Hold megvilágított oldalából. Kísérőnk az idei évben péntek éjszaka lesz a Földhöz a legközelebb a teleholdfázis idején, ezért valamivel nagyobbnak látszik, mint egyéb alkalmakkor. Látszó mérete 14%-kal, a felszínéről a Földre visszavert napfény intenzitása pedig 30%-kal lesz nagyobb, mint ami telehold idején minimálisan lehetséges.

A méretbeli különbség egyébként szabad szemmel nehezen vehető észre. A Hold nagy látszó mérete akkor mutatkozik meg, amikor kel vagy nyugszik, és a látóhatárhoz közel mutatkozik - így méretét a távoli tárgyakhoz viszonyítva jobban tudjuk megbecsülni. Ragyogó korongjától közel egy arasszal balra egy sárgás fénypont is azonosítható lesz este: a bolygónk közelében járó Mars.

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

A Hold látszó mérete egymáshoz viszonyítva földközelben (balra) és földtávolban (jobbra)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!