A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

A NASA az űrben is bevezette az internetet

Vágólapra másolva!
E-mailek, IP-telefonbeszélgetések és videókonferenciák, mindez az űrállomásról és az interneten keresztül. Igaz, csak időnként, amikor ideális a rádiókapcsolat, de mostantól a Nemzetközi Űrállomás is bekapcsolódik az internet vérkeringésébe.  
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban egy sajátos fejlesztést történt a Nemzetközi Űrállomáson: az űrhajósok végre személyes internet-hozzáférést kaptak. Ez nem is volt olyan egyszerű, mert az űrállomásnak folyamatosan változik a helyzete és a földi irányítókkal fenntartott kapcsolata.

A Crew Support LAN nevű internet hozzáférés segítségével az űrhajósok böngészhetik az internetet, és maguk is küldhetnek üzeneteket. Elsőként Creamer fedélzeti mérnök használta közvetlenül a világhálót az ISS-en, amikor megírta első twitterüzenetét.

Az internetkapcsolat egyébként nem folyamatos, csak akkor nyílik rá lehetőség, amikor az űrállomás a Ku-hullámhsávú rádióadóján keresztül kommunikál a Földdel. Ekkor az asztronauták egy földi számítógépet érnek el, ennek van internetkapcsolata, és a rajta történő eseményeket látják úgy, mintha saját gépükön dolgoznának. A böngészés és e-mailek küldése mellett IP-alapú telefonszolgáltatásuk is van, valamint videokonferenciákra is lehetőség nyílik.

Az űrhajósok élnek az új lehetőséggel: múlt péntek óta számos bejegyzést és saját fotót küldtek a Twitteren, amelyekből már mi is válogattunk az Endeavour küldetését követő cikkünkben, illetve rovatunk saját Twitterén is idéztük némelyiket.

Az Endeavour első landolási lehetősége magyar idő szerint hétfőn hajnalban lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!