A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország

Budapest méretű cipőt fotóztak az űrben

Vágólapra másolva!
A Cassini-űrszonda sikeresen megörökítette a Calypso nevű holdat a gyűrűs bolygó körül. Az apró égitest mindössze 21 kilométer átmérőjű, és korábban egyetlen űrszonda sem közelített meg annyira, hogy részleteket azonosítson rajra. Az alábbi feltétel az első ilyen, amelyet 2010. február 13-án, 21 ezer kilométeres távolságból rögzítettek, és amelyet most közöltek. A képen 128 méteres a legkisebb elkülöníthető részlet, és a fotó alapján az égitest egy hatalmas cipőre emlékeztet.
Vágólapra másolva!

A kis hold érdekessége, hogy a balra fent látható, részben árnyékban lévő nagyobb becsapódási alakzaton kívül még 5-6 olyan kisebb kerekded képződmény azonosítható rajta, amely ugyancsak meteoritkráter lehet. A hold megörökített felszínének nagyobb részét azonban sima felület, feltehetőleg portakaró borítja, amelynek mozgására utaló íves vonalak balra és középen fent sejthetők.

A Calypso további furcsasága, hogy a nagyobb Tethys holddal azonos pályán mozog, a Szaturnuszról figyelve mögötte 60 fokkal lemaradva halad. A Tethysnek van még egy ilyen, úgynevezett trójai kísérője: a Telesto, az pedig 60 fokkal a Tethys előtt mozog, szintén azzal azonos pályán.

Forrás: NASA, JPL, SSI

A Calypso hold a Cassini-űrszonda felvételén (NASA, JPL, SSI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!