A férfiak hangja elárulja, hogy mennyire erősek és agresszívek

Vágólapra másolva!
A férfiak izomerejére megbízhatóan lehet következtetni a hangjuk alapján is - ez derült ki abból a kutatásból, amelyet többféle nemzetiségű férfi hangelemzése alapján végeztek.
Vágólapra másolva!

Dr. Aaron Sell és a Santa Barbara-i Kalifornia Egyetem munkatársai különféle kultúrákban élő férfiak hangját vizsgálta, hogy kiderüljön, általánosan is érvényes-e a hang és a fizikai erő közötti összefüggés. A bolíviai Tsimane indiánok, az Andok hegyeiben élő farmerek, valamint amerikai és romániai főiskolások hangját magnóra vették, miután mindenkinek egy-egy rövid mondatot kellett elmondania saját anyanyelvén. A kutatók emellett megmérték a megszólaló férfiak befeszített bicepszének kerületét, emellett pszichológiai tesztekkel az agresszióra való hajlamot is.

A vizsgálat következő részében amerikai férfiakat és nőket kértek meg rá, hogy próbálják a magnófelvételek alapján megbecsülni a férfiak izomerejét. Ehhez egy hétfokozatú skálát használtak - kiderült, hogy a résztvevők váratlanul gyakran, az esetek több mint felében pontosan fel tudták mérni, hogy milyen erős az általuk hallott férfihang gazdája - írja a Science hírszolgálata a Proceedings of the Royal Society B közleményére hivatkozva.

A hang alapján történő becslés majdnem annyira pontos volt, mintha a résztvevők a magnón beszélő férfiak arcát és testét nézték volna fotókon. Az agresszivitás mértékére ráadásul jobban következtettek a hang, mint a vizuális információk alapján. "Az eredmények arra utalnak, hogy a hang plusz információkat hordoz a vizuális jegyekhez képest, legalábbis ha a fotókat vesszük alapul" - mondta Sell.

A kutatók nem tudták meghatározni, hogy a férfiak hangjának pontosan mely tulajdonsága árulkodik arról, hogy mekkora a testi erejük. "Próbálkoztunk ezzel is, de nem találtunk olyan hangjellemzőt, amely összefüggött volna a fizikai erővel. Vizsgáltuk a hangmagasságot, a beszéd sebességét és hangerejét, a hangmagasság és a hangerő beszéd közbeni változásait, sőt még az előforduló legalacsonyabb hangmagasságokat is. Ezek közül egyikből sem lehetett megbízhatóan következtetni a fizikai erőre" - mondta Sell.

Az azonban valószínűnek tűnik, hogy mivel mind a négyféle nemzetiségnél kijött az összefüggés, feltehetően régóta kialakult tulajdonságról van szó. A hangból az erőre történő következtetés képessége például lehetővé tehette őseink számára, hogy akkor is pontosan felmérhessék egy támadójuk erejét, ha a vizuális jelek valamiért nem voltak elégségesek - ilyen lehetett, ha félhomályban találkoztak össze egy ellenséggel, vagy ha az idegen túl messze volt tőlük ahhoz, hogy jól lássák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről