Műalkotások a Nemzetközi Űrállomásról

Vágólapra másolva!
Műalkotásokat a világűrben is létre lehet hozni - mint azt a japán Koichi Wakata űrhajós is bemutatta. A távol-keleti ország űrkutatói a Földön kívüli térséget a tudományos és műszaki kutatásokon kívül is ki szeretnék használni.
Vágólapra másolva!

"Ha az űrben kellene műalkotást készítenem, az fényből lenne" - mondta Soichi Noguchi japán űrhajós hazatérése után, akitől korábban sok szép felvételt mutattunk be. Az űrbeli művészeti tevékenység új témakör, amelynek tervezése Japánban 1996-ban kezdődött, majd a konkrét megvalósítására a Kibo modul 2008-as feljuttatása után nyílt lehetőség.

Koichi Wakata, aki 1996 és 2009 köztött négy alkalommal is járt a Nemzetközi Űrállomáson, néhány ilyen kísérletet is végrehajtott. A cél az volt, hogy a művészeti alkotásnak a folyamata az űrben történjen, és az eredménye is ott legyen látható. Ez egy apró lépés abba az irányba, hogy az emberiség kulturális és különféle társadalmi jellegű vonatkozásai is megjelenjenek idővel a világűrben - magyarul az űr hatása a természettudományos és a műszaki kutatásokon kívül is gazdagítsa, befolyásolja a kultúrát.

Korábban már a földi súlytalansági tesztek során kipróbáltak néhány olyan berendezést, illetve folyamatot, amelyeknek művészeti vonatkozásuk is van. Itt említhető például a hanghatásra sajátos mintázatba rendeződő apró tárgyak halmaza vagy az érdekes alakot felvevő vízcseppek esete. Különféle ötletek láttak napvilágot a kozmikus sugaraktól kialakuló "festmények" létrehozására, illetve a miniatűr kertek kialakítására a fedélzeten.

Koichi Wakata japán űrhajós az elsők között próbálkozott ilyen űrbeli műalkotások létrehozásával. Az alábbiakban látható, több másodperces expozíciós idejű felvételek az űrállomás fedélzetén készültek, és fény hatására kialakuló művészi jellegű alakzatokat mutatnak be. A fényfestéshez Wakata egy sajátos eszközt használt, amelyen sugárirányban elhelyezkedő, eltérő színű lámpák voltak. Ezek egymáshoz képest elmozdulhatnak, ha megfelelő sebességgel forgatja meg az "ecsetet" az űrhajós, illetve hosszú sávokat húznak, amikor eldobja a súlytalanságban.

Forrás: JAXA

Forrás: JAXA

Forrás: JAXA

A műalkotások és művészeti tevékenység talán szokatlan, illetve szerény a földihez képest. Mégis fontos lehet, mivel célja, hogy megnyisson egy olyan alkalmazási témakört az űrállomáson, amely korábban nem létezett.

Forrás: JAXA
A speciális "ecset" az űrbeli műalkotásokhoz (JAXA)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!