A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Segítő ormányt nyújtanak egymásnak az elefántok

Elefánt (kísérlet)
Vágólapra másolva!
Nagyon kevés állat képes felismerni, hogy segítségre lenne szüksége. Egy új tanulmányból kiderült, hogy az ázsiai elefántok is beletartoznak ebbe a szűk körbe.
Vágólapra másolva!

Mostanáig az emberen kívül a főemlősökről (csimpánzokról), a hiénákról és a varjúfélékről derítették ki, hogy szükség esetén képesek együttműködni egy feladat megoldásában. Annak felismerése, hogy egyedül nem boldogulunk egy feladat elvégzésével, magas szintű szociális gondolkodást igényel, mondják a pszichológusok.

Egy brit kutatócsoport Thaiföldön egy elefántrezervátumban tanulmányozta, hogy vajon az ázsiai elefántok (Elephas maximus) is képesek-e az együttműködésre. A vizsgálathoz egy csimpánzoknál az 1930-as években alkalmazott klasszikus kísérlet módosított változatát használták, melynek lényege, hogy a két állat csak együttműködve képes végrehajtani a feladatot, és kaphatja meg a jutalmat.

Az elefántok esetében a kutatók egy elcsúsztatható lapot használtak, amelynek elején egy kötelet fűztek át úgy, hogy a kötél két végét elérhették az állatok. A lap két szélére egy-egy kukoricával teli vödröt erősítettek. Ehhez viszont csak akkor juthattak az elefántok, ha ketten egyszerre húzták a kötelet. Ha csak az egyik végét húzta meg valamelyikük, akkor a kötél kicsúszott, és az állat hoppon maradt.

Nézze meg a kötelet húzó elefántokat!

A kutatók egy mahut, azaz elefántidomár segítségével először megtanították az állatoknak, hogyan húzzák a kötelet az ormányuk segítségével. Ezután 12 elefántot hat párba osztottak, és a párokat odaengedték a kísérleti táblához, amelyről kétoldalt kivezették a kötelet. Az elefántok hamar megtanulták, hogy csak akkor járnak sikerrel, ha ketten együtt húzzák a kötelet, mondja Joshua Plotknik, a cambridge-i egyetem kísérleti pszichológusa, az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikk vezető szerzője.

A kutatók szerettek volna megbizonyosodni arról, hogy az elefántok valóban megértették, szükségük van egymás közreműködésére, úgy nehezítették meg a feladatot, hogy nem egyszerre engedték el a két állatot. Így az egyik elefánt hamarabb odaért a laphoz, mint a társa, és várnia kellett a párja érkezésére, mielőtt meghúzta volna a kötelet. "Hamarabb megtanulták ezt, mint a csimpánzok" - mondja Plotnik. "Ott álldogáltak tartva a kötél egyik végét, és csak vártak, amíg meg nem jött a társ."

Joshua Plotknik
A két elefánt csak együttesen juthatott a piros vödrökben lévő csemegéhez

Egy másik kísérletben úgy helyezték el a kötél egyik végét, hogy a társ nem érhette el. Amikor kiderült, hogy a partner nem tud segíteni, akkor a másik állat is feladta a próbálkozást. Ez is arra utal, hogy az elefántok megértették, miért van szükségük a társra, mondja Plotnik.

"Az különösen meglepő, hogy az elefántok hosszabb ideig képesek megállni, hogy egyedül meghúzzák a kötelet, mint a csimpánzok" - mondja Nicola Clayton, a cambridge-i egyetem összehasonlító pszichológusa. Clayton és csoportja varjakkal végzett hasonló, kétköteles vizsgálatot. A varjak is megoldották a feladatot, de ők képtelenek voltak hosszasan várakozni. Ez is bizonyítja, hogy az elefántok kognitív (gondolkodással kapcsolatos) képességei milyen kiemelkedőek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!