Antianyagból álló gyűrűt fedeztek fel a Föld körül

Vágólapra másolva!
Először észlelték az antiprotonokat, a protonok antirészecskéit a Föld körül. A jövő űrhajói akár tankolhatnak is belőle.
Vágólapra másolva!

Az antiprotonokat a Pamela (Payload for Antimatter Exploration and Light-nuclei Astrophysics) orosz-olasz műhold adataiból mutatták ki. A műhold a kozmikus sugárzás, azaz a Napból, valamint a Naprendszeren kívülről érkező nagyenergiájú töltött részecskék tulajdonságait vizsgálja.

A kozmikus sugárzás állandóan bombázza a Földet, és másodlagos részecskék záporait kelti a légkörben, amelyek között antirészecskék is vannak. A részecskék egy részét a Föld mágneses tere csapdába ejti, és az úgynevezett Van Allen sugárzási övezetbe kerülnek.

A Van Allen sugárzási övezet a Föld körüli, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó kettős gyűrű, amelyet az első amerikai műholdak mérési adatai alapján fedezték fel.

A Van Allen-övekben korábban már találtak pozitronokat (az elektronok antirészecskéit), de antiprotonokat a 2006 óta üzemelő Pamela észlelt először. A felfedezésről az Astrophysical Journal Letters című asztrofizikai szaklap online kiadásában számol be egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezők szerint a Van Allen-övekben elegendő antianyag lehet ahhoz is, hogy a jövő űrhajói "üzemanyagaként" hasznosítsák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről