Új állatfajt fedeztek fel egy szegedi parkban

Vágólapra másolva!
Egy korábban ismeretlen növényevő darázsra bukkantak Szegeden az Erzsébet ligetben, írja a Szeged Ma.
Vágólapra másolva!

A fajt a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, Gyurkovics Henrik fényképezte le először 2009 tavaszán. A genetikus a fénykép alapján meghatározta, hogy az állat valószínűleg a növényevő darazsakon (Symphyta) belül a Xyelidae családba tartozik, és egy Franciaország déli felében élő faj rokona lehet, írja a Szeged Ma.

A Xyelidae a hártyásszárnyúak legrégebbi családja, ide tartozó fajok már 200 millió évvel ezelőtt, a triászban jelen voltak. A ma élő fajok zömmel az északi féltekén, elsősorban hideg mérsékelt éghajlaton fordulnak elő. A csoport tagjait életmódjuk a fenyőkhöz köti, ugyanis a nőstények porzós tobozokba petéznek, és a lárvák a virágporral táplálkoznak.

Forrás: Gyurkovics Henrik
A faj neve Xyela nigroabscondita lett

Gyurkovics egy feketefenyő alatt talált rá a rovarra, és 2010-ben ismét kereste, de nem találta a fajt, írja a Szeged Ma. 2011 márciusában azonban sikerrel járt, és ekkor már három nőstényt és két hímet gyűjtött. A példányokat végül Haris Attila biológus határozta meg, és írta le új fajként, a tudományos neve Xyela nigroabscondita lett. Az elnevezésbe a szegediensis kifejezés azért nem került be, mert a faj valószínűleg egy balkáni faj lehet, mely a feketefenyők után húzódott fel északra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!