A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fenyegető gyűrűk a Föld körül

kisbolygó
Vágólapra másolva!
Földközeli kisbolygók tipikus útvonalait mutatja be a NASA által közölt új ábra. A potenciálisan veszélyes kisbolygók 20-30%-át fedezték fel eddig.
Vágólapra másolva!

Sok kisbolygó kering a Naprendszer belső térségében, ahol a Föld is mozog. Ezeket összefoglalóan földközeli kisbolygóknak nevezik. Részben pályájuk helyzete, részben pedig különböző méretük miatt nem mindegyik egyformán veszélyes a Földre. A legfontosabb közöttük az úgynevezett potenciálisan veszélyes kisbolygók (Potentially Hazardous Asteroids, PHA). Ezek a Föld pályájához 8 millió kilométernél közelebb jutnak, és elég nagyok ahhoz (legalább 100 méter átmérőjűek), hogy ne égjenek el a légkörben - tehát a felszínen robbanhatnak fel.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: NASA/JPL-Caltech

Egy veszélyes kisbolygó tipikus pályája (piros) és egy átlagos földközeli aszteroida útvonala (kék). A színes pöttyök ehhez hasonló pályán mozgó égitesteket jelölnek. Zölddel a Föld pályája. A kép nagyméretű vátlozatának letöltése (NASA/JPL-Caltech)

Az ábrán a szürke ellipszisek a belső bolygók (Merkúr, Vénusz és Mars) pályáit jelzik, a zöld ellipszis pedig a Föld pályáját mutatja. A kék ellipszis egy átlagos földközeli, míg a piros egy veszélyes, PHA típusú égitest útvonalát mutatja. Látható, hogy egy átlagos PHA pályája sokkal közelebb húzódik a Földéhez, mint egy átlagos földközeli kisbolygó esetében.

A képen látható színes pöttyök a NEOWISE program révén eddig azonosított kisbolygókat jelölik, közöttük is a kék a földközeli kisbolygókat, a narancsszínűek pedig a PHA-kat jelölik. Utóbbi égitesteknek 20-30 százalékát fedezhette fel a NEOWISE program 2012 májusáig a becslések alapján.

Film a Naprendszer belső területén lévő kisbolygók pályájával kapcsolatban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!