Vágólapra másolva!
Kategóriagyőztes lett Fényes Lóránd felvétele az Elefántormány-ködről az Astronomy Photographer of the Year pályázaton.
Vágólapra másolva!

A díjnyertes magyar fotón a formájáról is könnyen felismerhető Elefántormány-köd látható. Az Elefántormány-köd a vdB 142 jelű objektum központi tartománya az IC1396 csillaghalmaz közelében, a Cepheus csillagkép területén. Naptól mért távolsága 2400 fényév, azaz a fényképezőgép érzékelőjére érkező fény valamikor Nagy Sándor idején indult el hosszú csillagközi útjára. Az objektum csillagközi gázok és gigantikus porfelhők lenyűgöző keveréke. A reflexiós ködök kékes színben, az emissziós ködök vöröses árnyalatban játszanak, a sötét ködök pedig barnás színnel jelennek meg. Az elefántormány igazi csillagkeletkezési régió, más néven csillagbölcső, számos fiatal (százezer évnél fiatalabb) csillaggal. Az ormány központi régióját - az "ananászt" - két, valamivel idősebb, de csillagidőszámítás szerint még mindig nagyon fiatal, néhány millió éves csillag határozza meg.

Forrás: Fényes Lóránd

Az Astronomy Photographer of the Year fotópályázat az egyik legelismertebb, legnagyobb presztízzsel bíró asztrofotós versenykiírás. A brit Királyi Obszervatórium és a Sky at Night magazin képviseletében immáron negyedik éve megrendezett nemzetközi verseny évről-évre több pályázót vonz. Az idei évben a szokványos kategóriák mellett (Föld és ég, Naprendszerünk, Mélyég, Az év fiatal asztrofotósa) három új kategória is indult: Az ember és az űr, A legjobb újonc és a Távvezérlésű távcső kategóriák.

Fényes Lóránd A legjobb újonc kategóriában ért el első helyezést. A kategóriakiírás szerint a pályázó nem indulhatott a versenysorozat korábbi fordulóiban, illetve egy évnél régebben nem végezhet asztrofotózást. A fotók elbírálásakor komoly érvként vették figyelembe a használt felszerelés minőségét: azokat keresték, akik nem sokmilliós (akár több tízmilliós) professzionális felszereléssel készítették a képeiket.

A kategóriagyőztes fotó értékelésénél a neves asztrofotósokból és csillagászokból álló zsűri kiemelte, hogy egy ilyen mélyég-objektum rögzítéséhez "tehetség és a részletek aprólékos megfigyelésének képessége egyaránt szükséges". Marek Kukula csillagász értékelése szerint "Van valami meglehetősen baljóslatú a tornyosuló porban és gázfelhőben. Lehetne akár egy sci-fi regény vagy egy '70-es évekbeli rock album borítója is."

Fényes Lóránd az [origo]-nak elmondta: a csillagászat már gyermekkora óta érdekli, de első távcsövét csak felnőttként, 2010-ben vásárolta. A Piliscséven élő asztrofotós számára a Pilis vonulatai a budapesti fényszennyezés legalább egy részét kitakarják, így a zenit a főváros viszonylagos közelsége ellenére is jól fotózható a lakhelyéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről