A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Titokzatos dinasztiáról árulkodik egy új fáraósír

ismeretlen fáraósírok
Neith és Nut istennőket ábrázoló falfestmény
Vágólapra másolva!
Egy korábban ismeretlen fáraó sírja megerősítette az abüdoszi dinasztia létezését, amelyre korábban csak a torinói királylista töredékei alapján következtettek az egyiptológusok.
Vágólapra másolva!

Egy eddig ismeretlen fáraó sírját tárták fel amerikai egyiptológusok a Kairótól 500 km-re délre fekvő Abüdosz (Abydos, a mai Sohag város) déli részén. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói mélyen a homok alatt bukkantak rá a titokzatos abüdoszi dinasztia (14. dinasztia, Kr. e. 1650-1600) fáraójának, Voszeribré Szenebkének (Woseribre Senebkay) a festett sírkamrájára.

Az évezredek óta érintetlen sírt, amelynek berendezései közé bútorok és egyéb kincsek is tartozhattak, még az ókorban kifosztották. A fáraó múmiáját a kamrába belépő régészek a padlón fekve, erősen megrongált állapotban, a halotti kamrában találták, a koporsójának és a halotti maszkjának töredékei között. Az összesen négy helyiségből álló sír egyik termében színes festményeken Nut, Nebethet, Szelket és Ízisz istennőket ábrázoló képek vették körül a király végső nyughelyét. A feliratok tanúsága szerint a sírkamra Alsó- és Felső-Egyiptom királya, Voszeribré, Ré fia, Szenebké számára készült.

Szenebké fáraó csontváza Forrás: Jennifer Wegner / Penn Museum

Szenebké fáraó annak a dinasztiának a tagja lehetett, amelynek létezését eddig csak egy töredékesen fennmaradt papirusz, a híres torinói királylista tanúsága szerint feltételezték. Kim Ryholt dán régész 1997-ben vetette fel, hogy a Középbirodalom és az Újbirodalom közötti politikailag megosztott, zűrzavaros időszakban, az úgynevezett második átmeneti korban léteznie kellett egy eddig ismeretlen uralkodói csoportnak. A királylistán szereplő nevek alapján Szenebké fáraó a dinasztia első vagy második királya lehetett, akit még nagyjából tucatnyian követtek a trónon. Feltételezhető, hogy a sírkamra környékén eddig feltárt temetkezési helyek a titokzatos dinasztia további uralkodóinak épülhettek.

Neith és Nut istennőket ábrázoló falfestmény Forrás: Josef Wegner / Penn Museum

Szenebké sírkamrájából előkerültek annak a cédrusfából készült kanopuszedénynek a töredékei is, amelybe az elhunyt belső szerveit helyezték. Az aranyozás alatt talált felirat szerint az edényt eredetileg a Középbirodalom egyik utolsó fáraója, I. Szobekhotep sírjából hozták el. Valószínű, hogy a szomszédos, egyelőre azonosítatlan királysírból előkerült közel 60 tonnás vörös kvarcit szarkofág szintén onnan származhat. Ezek alapján feltételezhető, hogy a titokzatos abüdoszi királyság, amely a bennszülött irányítású dél és a hükszoszok (hódító, sémi eredetű nép) által uralt észak között helyezkedett el, komoly gazdasági, politikai és társadalmi problémákkal küszködött.

Szenebké fáraó síremléke Forrás: Josef Wegner / Penn Museum

A Szenebké sírjából előkerült emberi maradványokat a Pennsylvaniai Egyetem kutatói állították össze. A csontváz vizsgálata alapján a fáraó nagyjából 175 centiméter magas lehetett, és a negyvenes éveinek közepe, vége felé érte a halál. Az uralkodó kilétének azonosítása nem csak az abüdoszi dinasztia létezését bizonyította, de a kutatók feltételezése szerint még további 16 fáraó temetkezési helyét (nekropolisz) rejtheti itt a sivatag homokja.

Szobekhotep fáraó sírkamrája Forrás: Josef Wegner / Penn Museum

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!