Megfagyott a tenger Amerikában

jeghull
Vágólapra másolva!
Nantucket sok híresség által is látogatott hely. A vidéken annyira hideg volt az elmúlt napokban, hogy befagyott a tenger – ami igazán ritkaságszámba megy errefelé.
Vágólapra másolva!

Van egy kis sziget – Nantucket – az Egyesült Államok keleti, atlanti partvidékén, ahol Bill Gates és Tommy Hilfiger is rendszeresen megfordulnak a hely különleges adottságai miatt. A hideg miatt az elmúlt napokban befagyott a tenger. Jonathan Nimerfroh fotós és szörfös – aki az óceán "megszállottja" , pár gyönyörű felvételt készített a fenséges természeti jelenségről, amikor a jeges strand közelében járt.

Szereti a sós vizet?

Amikor a kép készült, Nimerfroh szerint „magas” volt a hőmérséklet, azaz -7 °C. Kívülről nem tűnt túl szilárdnak a jég, inkább már kásás volt a felszíne. Habár a látvány nagyon kecsegtető volt, Jonathan szerint csak annak érdemes odamerészkednie kipróbálni a jégen járást, akik szereti a sós vizet és a planktont.

Alacsonyabb hőfokon fagy, mint az édesvíz

Mivel viszonylag magas a fajhőjük, az óceánok lassabban és kevésbé melegszenek fel, illetve hűlnek le, mint a legalsó légrétegek a szárazföldön. Jelentékeny sótartalma miatt a tengervíz 0 °C alatt (kb. -2 °C fokon) fagy meg. Szemben az édesvízzel, a mozdulatlan tengervíz hőmérséklete fagypont alá is süllyedhet, így túlhűtött víz keletkezik, amely már kis mozgásra is azonnal jéggé fagy. A tengereken először jégtáblák alakulnak ki, majd ezek összefagyásával összefüggő jégmező jöhet létre.

A tengeri jég átlagos vastagsága csak 2,5–3,5 méter, mivel a jég jó hőszigetelő képessége nem engedi lehűlni a mélyebb vízrétegeket. A tengeri jégképződés során a só kifagy, így a hideg sarkvidéki vizek sótartalma magasabbá válik a világtenger átlagos 34,5 tömegezrelékes sótartalmánál.

A mélyben egyforma a hőmérséklet

A magasabb sótartalmú, sűrű és hideg víztömeg alászáll a mélybe, és a Föld forgása miatti tehetetlenség, a Coriolis-erő hatására a mélytengeri síkságok mentén szétterjed az óceáni medencékben. Ez a magyarázata annak, hogy meghatározott mélység alatt a vizek hőmérséklete homogén; ugyanannyi az Egyenlítő térségében, mint a magas szélességi körök mentén. A 35 tömegezrelék sókoncentrációjú tengervíz fagyáspontja -1,91 °C, ebből következik, hogy a tengervíz legnagyobb sűrűségét a túlhűtött állapotban éri el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről