„Számos különféle színű burgonya létezik, piros, bíbor, sárga és fehér, jellegzetes héj- és belső színezettel” – olvasható a Coloradói Állami Egyetem közleményében. „Ezek közül a bíborszínű és a piros burgonyák különösen gazdagok antioxidánsokban.”
Ráadásul ezek a színes krumplik
jó forrásai olyan anyagoknak, amilyen a C-vitamin,
a rezisztens keményítő, a folsav, ásványi anyagok, kálium, vas, cink és a polifenolok.
Az újonnan kifejlesztett burgonyákban található antioxidánsok fontos szerepet játszanak különféle betegségek, így a rák, a szívbetegség és az ateroszklerózis („érelmeszesedés”) megelőzésében.
Mikroszkopikus szinten az antioxidánsok meggátolják bizonyos szabadgyökök működését, amelyek károsíthatják au olyan biomolekulákat, amilyenek a fehérjék és a DNS.
A kutatók úgy írják le az újonnan nemesített burgonyákat, mint amelyek vetekednek az olyan „szuperélelmekkel”, amilyen a kék áfonya és a gránátalma.