Megacunami fenyegetheti Hawaiit egy kutatás szerint

Aleut-szigetek
Kép az Aleut-szigetekről
Vágólapra másolva!
Nyugtalanító tanulmányt hoztak nyilvánosságra, miszerint egy földrengés következtében kialakuló szökőár egész Hawaiit elpusztíthatja 50 éven belül – igaz, erre nagyon kicsi az esély.
Vágólapra másolva!

A Hawaii Egyetemnek a Journal of Geophysical Research című folyóiratban közzétett számítása szerint 9 százalék esély van arra, hogy egy kilences erejű földrengés pattan ki az Alaszkától nyugatra fekvő Aleut-szigeteknél, olvasható az IFL Science weboldalán. Ez akkora megacunamit eredményezhet, amely egész Hawaiit elpusztíthatja.

Egy korábbi tanulmány szerint egy nagy szökőár több mint 200 ezer ember életét veszélyeztetné, és 40 milliárd dolláros kárt okozna Hawaiinak. Ha az előbbi jóslat megvalósulna, az ott tartózkodó embereknek 4 órájuk lenne biztonságos helyet keresni a szökőár elől.

A legújabb tanulmány azonban csak egy matematikai modell, és nem az Aleut-szigetek jelenlegi aktivitásán alapul. A kutatók a számítás során a nagy erejű földrengések globális eloszlását és a szigeteknél található szubdukciós zóna korábbi aktivitását vették figyelembe. A szubdukciós zóna az a terület, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek.

A modellbe ezenkívül még olyan korábbi földrengések által kiváltott cunamikat is belevettek, mint a 2011-es japán szökőár.

Kép az Aleut-szigetekről Forrás: Wikimedia Commons

Egyelőre csak egy matematikai modell, de nem árt vigyázni

A mostani tanulmányt jegyző Rhett Butler kutatócsoportja 2014-ben tengeri törmeléket talált egy hatalmas víznyelőben, amely szerintük bizonyíték lehet arra, hogy 500 évvel ezelőtt egy kilenc méter magas szökőár érte el Hawaiit.

Úgy gondolják, hogy ezt egy kilences erősségű földrengés váltotta ki, ami az Aleut-szigeteknél pattant ki.

Ezért esélyesnek tartják, hogy hasonló esemény újból megtörténhet.

A csoport hangsúlyozta, nem akarnak riadalmat kelteni, hanem figyelmeztetni szeretnék azokat, akiket érinthet az esemény. Ez még csak egy matematikai modell, amit más kutatóknak is igazolniuk kell, mielőtt bármiféle következtetést vonnának le belőle.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!