A kutatások vezetője – és lelkes süteménysütő – Nima Gunness elmondta, hogy a muffinok 3 gramm béta-glükánt tartalmaznak. Ez az egészséges, oldódó rostanyag, amely természetes formában a zab és más gabonafélék sejtfalában fordul elő, és engedélyezett élelmi kiegészítő a koleszterinszint csökkentésére.
Erős bizonyíték támasztja alá, hogy napi három vagy több gramm zabból származó béta glükán fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez"
– mondta Gunness.
Munkája az UQ és más ausztrál intézetek azon kutatásának folytatása, amelyben kimutatták, hogy a zabban lévő béta-glükán rostok képesek lassítani a zsírfelszívódást és így csökkentik a vér koleszterinszintjét.
„Felfedezésemet termékké akartam alakítani, amilyen például a muffin, és amelyet az emberek megehetnek, s így csökkenthetik a koleszterinszintjüket és a szívbetegség előfordulásának kockázatát" – mondta a kutató.
Gunness több hónapig tökéletesítette áfonyásmuffin-receptjét.
A legnagyobb kihívás az volt, hogy a sütemény ne legyen szottyos a plusz zabkorpától és béta-glükán-rosttól.