A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Hátborzongató kép lett az év természetfotója

World Press Photo 2017 exhibition in Chorzow  poland polish chorzow katowice silesia EXHIBITION ART photography world PRESS PHOTO CONTEST showcase EVENT Arts Culture and Entertainmen the media VISIT award Brent Stirton rhino black HORN nature poach VISITO
Brent Stirton 'Rhino Wars' (nature, first prize stories) photo on the opening of World Press Photo 2017 exhibition in the former Powerhouse of Royal Iron Works in Chorzow, Poland on 26 May, 2017. The exhibition of award-winning photos is shown worldwide in 100 cities and 45 countries, reaching a global audience of 4 million people each year. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy tülkétől megfosztott orrszarvútetemet ábrázoló kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenyen.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai Brent Stirton a Hluhluwe-Imfolozi természetvédelmi parkban készítette a felvételt. A képen látható keskenyszájú orrszarvúval (Diceros bicornis) az éj leple alatt végeztek a vadorzók, akik aztán meg is csonkították az állatot - írta a BBC News.

Stirton az orrszarvútülök-termékek illegális kereskedelmével kapcsolatos nyomozás részeként készítette a fotót. A férfi több mint 30 hasonló bűntény helyszínére látogatott el a nyomozás alatt és az élmények rendkívül nyomasztóan hatottak rá. "Februárban születik meg az első gyermekem. 48 éves vagyok. Azt hiszem, azért halogattam idáig ezt a dolgot, mert mintha a fotóriporterként látottak hatására elvesztettem volna a hitemet sok mindenben" - mondta a fotós, aki a londoni Természettudományi Múzeumban vehette át az elismerést.

A feketepiacon 65 ezer dollárt is megadnak egy kiló orrszarvútülökért Ázsiában, főleg Kínában, ahol az úgynevezett hagyományos orvoslás egyik fő alapanyaga. A vadorzók mára megtizedelték az Afrikában és egyéb területeken élő populációkat. A világ orrszarvúállományának 80 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban él. Az elmúlt években rekordokat döntött a vadorzás az országban, tíz év alatt több mint 7100 állatot öltek le a szarváért.

- húzta alá Lewis Blackwell, a zsűri elnöke.

Forrás: NurPhoto/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

Voltak azért pozitívabb hangulatú fotók is

Az ifjú természetfotós kategóriában a 18 éves Daniel Nelson diadalmaskodott, aki egy nyugati síkvidéki gorillát (Gorilla gorilla gorilla) kapott lencsevége, amint az épp egy kenyérfa gyümölcséből lakmározott. A nagyjából 9 éves állatot Cacónak nevezték el azok a helyiek, akik elfuvarozták a fiatal holland fotóst a Kongói Köztársaságban lévő Odzala Nemzeti Parkba.

A nyugati síkvidéki gorilla súlyosan veszélyeztetett faj. A számuk folyamatosan csökken a vadhús iránti igény, a betegségek - elsősorban az ebolavírus -, valamint a természetes élőhelyeiket feldúló bányászati beruházások és olajpálma ültetvények miatt.

Az idei versenyre 92 országból 48 ezer képpel neveztek.

A döntősök közé idén két kategóriában sikerült bejutnia egy-egy magyar fotósoknak: Máté Bencének és Potyó Imrének.

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet péntektől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre hétfőtől várják a nevezéseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!