A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Több mint fél tucat szarkofágot találtak Ljubljana központjában

Vágólapra másolva!
Hét szarkofágra bukkantak régészek szeptember óta a Ljubljana központjában folyó felújítási munkálatok során, a pénteken talált hetedik koporsó igen jó állapotban maradt fenn.
Vágólapra másolva!

Martin Horvat, a Ljubljanai Múzeumok és Galériák (MGML) régésze az STA szlovén hírügynökségnek elmondta, hogy a péntek délután felnyitott 4. századi szarkofág, amelyben megtalálták az eltemetett maradványait, abban a korszakban készült, amikor már a kereszténység volt az uralkodó a térségben. Ez azt jelenti, hogy felhagytak azzal, hogy a halott mellé különféle tárgyakat helyezzenek a sírba. Korábban a halott mellé élelmiszert, innivalót, pénzt és kedvenc tárgyait helyezték el - magyarázta.

A másik hat szarkofág súlyosan károsodott a földmunkákban, amelyek során más szarkofágok összetört darabjai is előkerültek.

Horvat szerint a térségben mintegy 20 vagy még annál is több szarkofág lehetett. Néhány még 1948-ban semmisült meg vízvezeték-fektetéskor.

A római időkben, amikor Ljubljanát Emonának nevezték, ebben a térségben volt két, északra vezető főútvonal kereszteződése. "A temetőket akkor a városba vezető utak mellett alakították ki. Aki a városba jött, először a holtakkal találkozott, mielőtt belépett az élők városába" - tette hozzá a régész.

A szarkofágban talált csontok az antropológusok számára érdekesek, mivel elemzésükkel meg lehet tudni, miként élhetett az illető és hogyan halt meg - mondta Horvat.

Az MGML a feltárás helyszínére vezetett látogatásokat szervez, a ljubljanaiak részéről hatalmas az érdeklődés - közölte a régész.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!