A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A dühös hangok riadókészültségbe helyezik az agyat

agy MRI BRAIN, MRI Investigate Inspection Inspect Examining Exam EXAMINATION Examine Examinations INVESTIGATION Investigating MEDICAL EXAMINATION Medical examinations result Results normal No pathology Without pathologies Healthy
Egészséges emberi agy színezett MRI képe
Vágólapra másolva!
A dühös hangokat gyorsabban felismeri az agy, mint a vidám vagy semleges intonációt, és hosszabb ideig figyeli.
Vágólapra másolva!

A témában a Genfi Egyetem tudósai végeztek kutatásokat, eredményeiket a Social, Cognitive and Affective Neuroscience című tudományos lapban mutatták be.

A látás és hallás teszi lehetővé, hogy észleljük a veszélyeket, de csak a hallás ad 360 fokos tájékozódási képességet ilyen szituációkban.

- mondta Nicolas Burra, a Genfi Egyetem kutatója.

A szakértők 22, rövid hangot rögzítő feltételt alkalmaztak: a hangok dühös, vidám vagy semleges intonációjúak voltak. A résztvevő 35 önkéntesnek mindig két hang kombinációját játszották le: két semleges, egy semleges és egy dühős, vagy egy semleges és egy vidám hangét.

Amikor a résztvevők egy vidám vagy egy dühös hangot hallottak, meg kellett nyomjanak egy gombot. Eközben agyi aktivitásukat elektroenkefalogram (EEG) segítségével rögzítették.

A műszer eredményeiből a kutatók azt tudták leolvasni, hogy az agy erősebben reagál a dühös hangra, mint az öröm hangjaira vagy a semleges intonációra, ráadásul hosszabb ideig fókuszál rájuk.

A kutatást vezető Leonardo Ceravolo ezt azzal magyarázza, hogy az agy ezeket a hangokat hosszabban elemzi, hogy a lehetséges veszélyt felbecsülje, és annak megfelelően reagáljon.

Ennek hatására a gomb nyomásának reakcióideje a dühös hangok esetében hosszabb volt, mint a vidám hangoknál. Mivel a figyelem a fenyegető hangoknál időzik, késik a motorikus reakció - magyarázta Burra.

(MTI/sda)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!