Néhány éve nagy figyelmet keltett a Lyoni Nemzetközi Rákügynökség egyik munkacsoportjának állásfoglalása, mely a kávéfogyasztás emberi húgyhólyagrák képződésben játszott szerepe mellett foglalt állást. Más tanulmányok szerint viszont mind a tea, mind a kávéfogyasztás egyenesen csökkenti bizonyos rákféleségek kialakulásának kockázatát.
A QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet Statisztikai Genetikai Csoportja most nem kevesebb, mint 300 ezer rendszeres kávéfogyasztó adatait vizsgálva cáfolta meg az első elméletet.
Tudjuk, hogy a kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, miközben továbbra is vegyes üzeneteket hallunk a rákos megbetegedésekkel összefüggésben betöltött szerepéről
– mondta Stuart MacGregor professzor. – Azt is tudjuk, hogy a kávé nem igazán kesernyés íze miatt csábít el bennünket, hanem egy genetikai variáns is tehet arról, hogy az emberek nagy része kávérajongó vagy sem.
A kutatók több oldalról vizsgálták a daganatos megbetegedések arányát és a kávéfogyasztás különböző szintjeit, ahol a genetikai hajlamot is figyelembe vették.
Megállapítottuk, hogy nincs valódi kapcsolat a naponta elfogyasztott kávé mennyisége és a rákos megbetegedések között
– magyarázta a professzor. – A kávé bioaktív összetevők összetett keverékét tartalmazza, beleértve a koffeint és a kahweolt is, amelyekről kimutatták, hogy állatkísérletekben tumorellenes hatásokat generálnak.
Jue-Sheng Ong, a QIMR Berghofer vezető kutatója azt is elmondta, hogy a tanulmány vizsgálta az emlőrák, a petefészek, a tüdő és a prosztata rák esetleges kapcsolatát, és
a kávéfogyasztás egyik esetben sem növelte vagy csökkentette a betegség előfordulási gyakoriságát.
A kutatási eredményeket az International Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban tették közzé.