Meglepő változások történnek a kórházban fekvő betegek testében

Horizontal ILLUSTRATION CANCER HEALTH MEDICAL IMAGING MEDICAL RESEARCH
A patient undergoes a MRI ("Magnetic resonance imaging" IRM in French) using a new generation of hybrid camera named PET-MRI scanner ('machine d'imagerie hybride' TEP/IRM in French) on June 5, 2019 at the Mondor Hospital in Creteil. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Már néhány napnyi kórházi fekvés drasztikusan megváltoztathatja a bélbaktériumok összetételét - erre jutott egy most publikált új kutatás, amely intenzív osztályon kezelt pácienseket vizsgált. A vizsgálatok azt mutatták, hogy hamar káros baktériumok jelentek meg az emésztőszervrendszerben, amik szó szerint kilökték onnan az egészséges bélflórát. Ez akár hosszú távon is befolyásolhatja a betegek egészségét.
Vágólapra másolva!

A széles spektrumú antibiotikumok kiterjedt használata, a szondás táplálás, a klíma, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ezek a kórokozók terjedjenek és fertőzzenek az egészségügyi intézményekben.

– mondta Mark Pallen, a nagy-britanniai Quadram Intézet kutatója, a Microbial Genomics című szakfolyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője, aki maga sem számított ilyen mértékű változásokra a bélbaktérium összetételben.

Pallen kutatócsoportja 24 intenzív osztályon fekvő beteget vizsgált 10 hónapon keresztül. A páciensek 25 és 85 év közöttiek voltak, és egyikük sem volt tudatánál – volt, akit altattak, más eszméletlenül feküdt a kórházi ágyon. Miután engedélyt kértek a családtagoktól, mindegyik beteg székletéből mintát vettek.

A tudósok azt találták, a páciensek kétharmadának bélflórája megváltozott, annak sokfélesége csökkent. A változás azoknál volt a legszembetűnőbb, akik intravénásan kapták a meropenem nevű antibiotikumot.

A bélflóra sokszínűségét leginkább csökkentő baktérium az Enterococcus faecium, ami egy gyakori patogén. Különösen veszélyes abból a szempontból, hogy a bélből játszi könnyedséggel továbbterjedhet a test más részeibe, például a tüdőbe, ahol szintén károkat okozhat.

Ha bekerül a véráramba, az egyenesen halálos lehet.

Pallen szerint rendkívül aggasztó, hogy három emberben ugyanazt az E. faecium törzset mutatták ki.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Habár a vizsgált személyek kis száma miatt a kutatásból egyelőre nem szabad messzemenő konklúziókat levonni, az eredmények egybecsengenek más, korábbi vizsgálatokkal, amiket az amszterdami Orvosi Akadémián végeztek. A szakemberek hangsúlyozzák, az antibiotikumok adásánál ezért körültekintőbben kell eljárni.

(New Scientist)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!