A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy 74 millió éve élt emlős fogait fedezték fel Chilében

Magallanodon baikashkenke
Magallanodon baikashkenke rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Egy 74 millió évvel ezelőtt élt kistestű emlős fogait fedezték fel a kutatók Patagónia chilei részén: ez a legrégebbi ilyen típusú lelet, amelyet a dél-amerikai országban találtak.
Vágólapra másolva!

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet (INACH) csütörtöki közlése szerint a Magallanodon baikashkenke nevű faj egyik példányának apró fogait a Torres del Paine Nemzeti Park szomszédságában zajló ásatások során fedezték fel.

A Chilei Természettudományi Múzeum közleménye szerint a kistermetű emlős a mai Patagónia területének déli részén élhetett a késő kréta időszakban, dinoszauruszok, krokodilok, teknősök és madarak társaságában.

A chilei és argentin szakemberek szerint a faj a Gondwanatheria nevű korai, mára kihalt emlőscsoportba tartozott, amelynek ez a legdélebben feltárt lelete.

Magallanodon baikashkenke rekonstrukciója Forrás: Mauricio Álvarez

Alexander Vargas, a Chilei Egyetem kutatója szerint a Magallanodon baikashkenke egy evolúciós lépcsőfok volt a tojásrakó emlősök, úgymint a kacsacsőrű emlős és az erszényes emlősök között.

A szakember szerint az apró emlős nem rágcsáló volt, de a rágcsálókra jellemző rágófogai alakultak ki.

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet szerint a kréta kori Gondwanatheria-leletek rendkívül ritkák, különösen Dél-Amerika déli részének ezen a területén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!