Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Fantasztikus kincsleletre bukkantak Pest megyében

aranyforint
Hunyadi Mátyás aranyforintja (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében - közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Római és középkori ezüstök, valamint Mátyás aranyforintjai lapultak a földben

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatásokon bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre - olvasható az intézmény tájékoztatójában.

A legkorábbi lelet az i.sz. 2. századból való Lucius Verus ezüstdénárja Forrás: Wikimedia Commons/ CC-BY/Pierre-Selim Huard

A leletegyüttes legkorábbi verete Lucius Verus (161-169) ezüst denariusa,

de egy tucat aquileiai denárra, valamint I. Mátyás (1458-1490), II. Ulászló (1490-1516), és II. Lajos (1516-1526) korabeli denárokra és obulusokra is bukkantak a szakemberek.

Hunyadi Mátyás aranyforintja (a kép illusztráció) Forrás: Numis-Numismatics

A felszedéskor az edényben, egy szövet alatt négy I. Mátyás (1458-1490) korabeli aranyforint is lapult.

De előkerült egy vatikáni denár is, ami II. Pius (1458-1464) pápa pénzkibocsátásából származik és igen ritka éremnek számít Magyarországon - emeli ki a tájékoztató.

II. Lajos, a mohácsi csatában odaveszett uralkodó ezüstdénárjai is előkerültek a leletből Forrás: Wikimedia Commons/ Tiziano

Az érmék korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amin az akkori időben 7 lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni.

Ritkák az ehhez hasonlóan gazdag kincsleletek

A kincset az akkori emberek a településükön, valószínűleg egy támadásnál rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

A kétnapos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy csaknem 150 darabból álló, 1455-ben záródó éremlelet.

II. Lajos király ezüstdénárja Forrás: Csók István Galéria és Antikvitás

A decemberi régészeti bejáráson fémkeresővel további érmék után kutattak,

a most előkerült kincsleletet az eredeti helytől egy kicsit távolabb találták meg.

A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1-szer 1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő az az edény, amelynek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke.

II. Pius pápa érméi is előkerültek a kincsleletből Forrás: Wikimedia Commons/Pinturicchio

A mélyszántás éppen kettétörte az érméket tartalmazó edényt és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket. Mint írják, Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó,

ilyen nagyságú kincsleletek ritkán kerülnek elő.

Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, ami eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít.

(Forrás: MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről