A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Több tucat delfin rekedt meg Új-Zéland partjainál

Delfin, új-zéland
This handout photo taken and received from whale rescue charity Project Jonah via New Zealand's Department of Conservation on February 22, 2021 shows rescuers racing to save dozens of pilot whales that beached on a stretch of New Zealand coast at Farewell Spit, notorious for mass strandings. (Photo by Handout / Project Jonah / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Project Jonah" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Negyven, a part közelébe vetődött és az apály miatt szárazföldre került hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint próbálnak életben tartani és a dagállyal visszajuttatni a mélyebb vizekbe Új-Zélandnál.
Vágólapra másolva!

A Déli-sziget Farewell Spit elnevezésű tengerpartjánál 49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfő reggel vette észre egy túraszervező.

A csapatból kilenc példány már elpusztult

- közölte az ország természetvédelmi hivatala.

A helyszínen 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozott egész álló nap, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és a dagállyal visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe. A műveletet a közhasznú Jonah Projekt szervezet irányítja.

Delfinmentés Új-Zélandon Forrás: AFP/Handout

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partra vetődés.

A helyet delfincsapdának is hívják, mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek.

Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik, vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől.

Önkéntesek segítenek az állatoknak Forrás: AFP/Handout

Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű-delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében, két tömeges partra vetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni.
A gömbölyűfejű-delfinek nem túl nagy testű állatok, de egyes példányok a több mint 6 méteres hosszúságot is elérhetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!