A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ritka virág miatt indítottak expedíciót a Fülöp-szigetek dzsungelébe

Rafflesia banaoana
A Rafflesia banaoana a Föld legnagyobb virága
Vágólapra másolva!
Chris Thorogoodnak, az Oxfordi Botanikus Kert és Arborétum igazgatóhelyettesének mélyen be kellett merészkednie a luzoni esőerdőbe, hogy közelről megvizsgálhassa a rendkívüli Rafflesia banaoana-t. Végül több mint 10 600 kilométer megtétele után tárult elé az a ritka és rendkívüli virág, amely harminc éve foglalkoztatta a gondolatait.
Vágólapra másolva!

A 38 éves Chris Thorogood az első nyugatiként látta meg a Rafflesia banaoana-t a múlt hónapban, ami egy túlvilági megjelenésű, vörös foltos, fél méteres átmérőjű növény.

– mondta a férfi a The Guardian online tudományos portálnak. – Bár a túra igen megerőltető és intenzív volt, de egyben megadta azt az érzés is, amely során megosztunk egy pillanatot valami múlandó, ritka, és egy olyan lenyűgöző természeti alkotással, amit sehol máshol nem láthatunk.

A Rafflesia banaoana a Sir Stamford Rafflesről, a modern Szingapúr alapítójáról elnevezett nemzetség legritkább és legmegfoghatatlanabb faja.

A világ legfurcsább növényének virágai csak a Fülöp -szigeteki Luzon sziget mély esőerdőiben találhatók.

A Rafflesia banaoana a Föld legnagyobb virága Forrás: Pinterest

A botanikus leszögezte, hogy bár ő az első nyugati, aki a természetben láthatott egy Rafflesia-t, az élmény nem jöhetett volna létre Malabrigo Jr lelkész és Adriane Tobias, a Fülöp-szigeteki Egyetem munkatársának munkája nélkül. A trió ugyanis a területet birtokló, őslakos banaoi közösségtől kapott engedélyt az esőerdő legtávolabbi részébe, akik el is kísérték őket a virághoz.

Mire elérték a Rafflesiát, Thorogood karjait piócák és égető csípések borították.

Ahogy arra visszaemlékezett, gyerekkorában látott fényképeket ezekről a rendkívüli virágokról a dzsungelben, ami távolinak, elérhetetlennek és idegennek tűnt számára.

– magyarázta a botanikus. – Egészen tisztán emlékszem, hogy gyerekkoromban elbűvöltek a fényképek ezekről a túlvilági botanikai rejtélyekről szóló könyvekben. Azt hiszem, akkor tudat alatt azt terveztem, hogy életem feladatává fogom tenni, hogy elmenjek és megnézzem őket.

Chris Thorogood és a Rafflesia banaoana Forrás: Chris Thorogood

Ezek a növények akár 10 kilogrammosra is megnőhetnek, így a Föld legnagyobb virágai.

A Fülöp-szigeteken tizenhárom fajuk él, és ezek továbbra is rejtélyesek a tudományos világ számára.

Thorogood, a Weird Plants című könyv szerzője szerint létfontosságú a ritka fajok megértése, hogy jobban meg lehessen védeni őket. Ahogy fogalmazott, a világ növényfajai közül háromból kettőt a kihalás fenyeget, ami riasztó, és valószínűleg gyorsabban veszítjük el a növényfajokat, mint ahogy azt a tudomány le tudná írni és felfedezni őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!