Az ajánlott kalóriabevitel jelentősen változhat olyan dolgoktól függően, mint például a testmagasság, a nem és az életmód, de az ajánlott kalóriabevitel a nők számára 2000, a férfiak számára pedig 2500 kalóriához közelít egy általánosan idézett ökölszabály szerint. A Nature Aging tudományos szaklapban publikált tanulmányban
a New York-i Columbia Egyetem tudósai 220 egészséges felnőtt emberrel végeztek randomizált kontrollvizsgálatot: a résztvevők felét arra kérték, hogy negyedével csökkentsék a kalóriabevitelüket.
A szakemberek két éven át követték a résztvevők étrendjét és általános egészségi állapotát, vérmintát vettek a vizsgálat elején, közepén és végén. A kulcsfontosságú DNS-markereket vizsgálva egyértelmű különbséget találtak azok között, akik csökkentették a kalóriafogyasztásukat, és azok között, akik nem.
Ahogy arra a tudósok rámutattak, nem könnyű rávenni az embereket, hogy kevesebbet egyenek.
A korlátozott kalóriatartalmú ételeket fogyasztó csoportba tartozókat tanácsokkal kellett ellátni, és megismertetni velük, hogyan tudják elképzelni az új adagokat. Az első hónapban naponta három készételt kaptak, hogy megszokják azt. Ám a legtöbben még így sem tudták a betartani a 25 százalékos kalóriacsökkentést.
A kalóriakorlátozó csoportban ehelyett a legtöbben végül csak körülbelül 12 százalékkal csökkentették a napi kalóriabevitelüket. De ez a 12 százalék elégnek bizonyult ahhoz, hogy láthatóvá váljanak a különbségek.
Ahogy arra a tanulmány rámutat, az ilyen típusú genetikai változásokat mindig nagy kihívás értelmezni. A kutatók azonban megjegyezték, hogy
a DNS öregedésének sebessége 2-3 százalékkal lassabb volt a kalóriaszegény diétát folytató embereknél.
Szerintük ez 10-15 százalékos csökkenést jelent a korai halálozás kockázatában, ami nagyjából ugyanolyan típusú hatás, mint amit a dohányzásról leszokóknál tapasztalnánk.
Mindez hatással lehet az olyan emberek számára a mindennapi életben, akik olyan étrendi stratégiákat alkalmaznak, mint az időszakos böjtölés vagy az időkorlátos étkezés.
Eredményeink azért fontosak, mert egy randomizált kísérletből származó bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az emberi öregedés lassítása lehetséges
– mondta Calen Ryan, a Columbia Butler Aging Center kutatója és a tanulmány társszerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Bár nem biztos, hogy a kalóriakorlátozás lesz a mindenki számára megfelelő megoldás.
A tanulmány elsősorban megerősítette azt, amit a tudomány már eddig is tudott, vagy legalábbis erősen gyanított.
A kísérletek arra is bizonyítékot szolgáltatnak, hogy a felesleges cukorkalóriákat eltávolító és a „sejtszintű túltápláltság" mérséklését elősegítő gyógyszerek számos, az öregedéssel összefüggő kimenetelű betegséget, például a szívelégtelenséget vagy a krónikus vesebetegséget is csökkenthetik.
A kísérletben résztvevők nyomon követése jelenleg is folyamatban van, hogy a szakemberek megállapítsák, a beavatkozásnak volt-e hosszú távú hatása az egészséges öregedésre.