A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Emberi koponyából készítették ezt a fésűt

fésű
Az emberi koponyából készült fésű egyfajta vaskori hagyomány lehetett
Vágólapra másolva!
A londoni Régészeti Múzeum (MOLA) régészei egy emberi koponyából készült fésűt tártak fel az angliai Cambridge meletti Bar Hillben. A felfedezést az A14-es National Highways Cambridge-Huntingdon Road program előkészítése során készült régészeti munkák során tették.
Vágólapra másolva!

A fésű a vaskorból (valamikor Krisztus előtt 750-től Krisztus után 43-ig) származik, félkör alakú és az egyik szélébe vésték a fogakat. Közelebbi vizsgálata során kiderült, hogy egy emberi koponyából készült, és valószínűleg amulettként viselték.

Az Európa-szerte fellelhető régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy az emberi fej kiemelten fontos volt a vaskori emberek számára, sőt, Nagy-Britanniában a települések bejáratainál gyűjtötték és ki is állították őket.

Erre a konfliktusok idején kerülhetett sor, amikor egyfajta „fejvadász trófeaként" tekintettek rájuk.

A fésű rekonstrukciós rajza szerint eredetileg téglalap alakú lehetett, lekerekített élekkel, és kör alakú lyukkal rendelkezett a ruházathoz való rögzítéshez.

Egyike annak a három vaskori fésűnek, amelyet emberi koponyából készítettek, és eddig felfedeztek az Egyesült Királyságban.

Az emberi koponyából készült fésű egyfajta vaskori hagyomány lehetett Forrás: MOLA

Az elsőt az 1970-es években a Bar Hilltől északra fekvő Earithben végzett ásatások során találták, a másodikat pedig (amelyen nem fogak, hanem vésett vonalak vannak) a 2000-es évek elején fedezték fel a Harston Millnél. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy az emberi koponyából készült fésű egyfajta vaskori hagyomány lehetett, amely csak Nagy-Britanniának ezen a részén volt jellemző.

– mondta Michael Marshall, a MOLA munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Szimbolikája és jelentősége nyilvánvaló volt mindenki számára, aki csak találkozott a viselőjével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!