Ezek a tabletták különös hatással vannak a nők félelemérzetére

fogamzásgátlás
A fogamzásgátló tablettát a hónap minden napján be lehet szedni
Vágólapra másolva!
A tudósok lehetséges kapcsolatot találtak a fogamzásgátló tabletták szedése és az agy félelmet feldolgozó részeinek megváltozása között. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni azokat a félelemmel kapcsolatos mechanizmusokat, amelyek aránytalanul nagy mértékben érintik a nőket.
Vágólapra másolva!

A hormonok lehetnek a felelősek

Egy új tanulmány szerint a menstruációs ciklus alatti hormonális változások befolyásolhatják az agy félelemmel kapcsolatos áramköreit. Kanadai kutatók ezért a kombinált orális fogamzásgátló (COC) használatának hatásait vizsgálták annak érdekében, hogy

többet tudjanak meg a szervezetünk által természetes úton termelt nemi hormonok és e hormonok szintetikus változatai közötti kapcsolatról.

A fogamzásgátló tabletták különös hatással vannak a félelemérzetünkre Forrás: pxhere.com

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, több mint 150 millió ember szed világszerte fogamzásgátló tablettát, és a COC-k (amelyek az ösztrogének és a progesztogének szintetikus változatait tartalmazzák) igen népszerűek. A Frontiers tudományos szaklapban publikált tanulmány megállapította, hogy

a ventromedialis prefrontális kéreg (vmPFC) nevű agyi régió vékonyabb azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettákat szednek.

Ez a hatás azonban visszafordíthatónak tűnik. Összehasonlítva azokkal, akik abbahagyták a fogamzásgátló szedését vagy akik soha nem használtak ilyen tablettát, ez a fiziológiai változás nem tűnt tartósnak az új kutatás alapján.

Különbségek vannak a nemek között

A kutatók szerint ezek azonban csak asszociációk és nincsenek olyan, ismert negatív hatások, amelyek bizonyos agyi régiók méretének változásához köthetők. A tanulmány szerzői azonban úgy gondolják, hogy ezentúl is érdemes lehet tovább vizsgálódni.

– magyarázta Alexandra Brouillard, a montreali Québeci Egyetem fiziológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Eredményünk egy olyan mechanizmust jelenthet, amelynek révén a kombinált tabletták károsíthatják az érzelmek szabályozását a nőknél.

A fogamzásgátló tabletták különös hatással vannak az agy félelmet serkentő területére Forrás: pxhere.com

Brouillard és munkatársai 23 és 35 év közötti egészséges felnőtteket vizsgáltak, köztük 139 nőt: ebből 62-en jelenleg is COC-t használnak, 37-en csak korábban szedtek fogamzásgátló tablettát, míg 40 olyan hölgyet, akik soha nem alkalmaztak hormonális fogamzásgátlót. A teljes mintában 41 férfi is szerepelt.

Mivel a nőknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő szorongásos és stressz-zavarok, mint a férfiaknál,

a kutatók ezért összehasonlították ezeket a csoportokat, hogy kiderítsék, összefüggésben állhat-e a COC-használat az agy rövid vagy hosszú távú változásaival, illetve hogy vannak-e különbségek a nemek között. A résztvevők nyálában megmérték a természetes és szintetikus nemi hormonok szintjét, majd mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) világították át az agyukat, különös tekintettel a félelem feldolgozásában érintett régiókra.

Megállapították, hogy mind a természetes, mind a szintetikus nemi hormonok szintje összefüggött a vmPFC méretének és vastagságának változásával

a férfiak azonos anatómiájához képest. Ám csak a jelenleg is fogamzásgátló tablettát szedő nőknél volt vékonyabb a vmPFC, mint a férfiaknál.

Megváltozik az agyi régió mérete

A kutatók azt is megállapították, hogy a félelmet elősegítő agyi régióban – a dorzális elülső cinguláris kéregben (dACC) – eltért a szerkezet a férfiak és a nők között. Ez az orális fogamzásgátlók használattól függetlenül is észrevehető volt, ami jól mutatja, hogyan befolyásolhatják a természetes úton termelődő nemi hormonok az agy szerkezetét.

– írja a csapat. – Ezek az eredmények strukturális sebezhetőséget jelenthetnek azokkal a pszichopatológiákkal szemben, amelyek elsősorban a nőket érintik.

A menstruációs ciklus alatti hormonális változások befolyásolhatják az agy félelemmel kapcsolatos áramköreit Forrás: pexels.com

Hozzátették: a nagyobb dACC konkrétan a félelem előmozdítására való hajlamot képviselheti a nőknél, míg a COC-használat súlyosbíthatja ezt a sebezhetőséget azáltal, hogy potenciálisan elvékonyítja az olyan félelemgátló régiót, mint a vmPFC.

Figyelemre méltó, hogy ez a hatás megszűnni látszik, amikor valaki abbahagyja a fogamzásgátló tabletták szedését.

A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség a hatások pontos feltárásához. Úgy vélik, csak azért, mert egy agyi régió mérete megváltozik, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak negatív hatásai lennének. Ahogy fogalmaztak: az agyszerkezetre vonatkozó megállapítások alapján nem vonhatunk le határozott következtetéseket az egyén érzelmeire vagy viselkedésére vonatkozóan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!