Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Az ókori egyiptomi irodai dolgozóknak szörnyű testtartásuk volt, derül ki az eltorzult csontvázakból

Ókori egyiptomiakat ábrázoló szobrok, köztük egy ülő testhelyzetben lévő írnok.
Fotó: Martin Frouz and the Czech Institute of Egyptology, Charles University
Vágólapra másolva!
Az oszteoartritisz kialakulása gyakoribb volt az írnokok között, mint az ókori más ókori egyiptomiaknál. Az ókori egyiptomi írnokok kényelmetlen, görnyedt testtartásban dolgoztak, ami olyan rendkívüli volt, hogy oszteoartritisz kialakulásához vezethetett és más csontváz problémákhoz. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A régészek 69 felnőtt férfi csontvázát vizsgálták – akik közül 30 írnok volt - akiket Kr.e. 2700 és 2180 között temettek el Abusirban egy nekropoliszban; ez egy piramis temetkezési komplexum Egyiptomban. Csontjaik egy új analízisét június 27-én publikálták a Scientific Reports magazinban.

Írnoknak lenni az ókori Egyiptomban magas rangú karrier volt, különösen, mivel ezek a férfiak tudtak olvasni és írni, amit az ókori egyiptomi populáció csak 1-5 %-a tudott.

Az írnoki képességgel rendelkező hivatalok az elithez tartoztak és az állami adminisztráció hátgerincét alkották. Fontosak voltak az egész ország működéséhez és irányításához. De az írnokok munkájának volt hátránya is, mert gyakran ismétlődő adminisztratív feladatokat kaptak, ami azzal járt, hogy hosszú ideig bizonyos testhelyzetekben kellett ülni.

 

A kutatók észrevették, hogy az írnokok csontvázán az ízületekben a más szakmát végző férfiakhoz képest nyilvánvalóbb degeneratív elváltozások vannak. 

 

A legérintettebb területek a jobb kulcscsont, a jobb felső karcsont, ahol csatlakozik a vállhoz , a jobb combcsont alja, ahol a térddel találkozik ás a gerinc tetején lévő csigolya. Minden írnok térdkalácsaiban unikális behorpadás és a jobb boka alsóbb részében egy csonton ellapított felület van.

Az elváltozások oka valószínűleg az, hogy hosszú ideig ültek törökülésben, vagy míg térdeltek a bal lábukon jobb lábukat behajlítva tartották térdükön a papirusszal. És - ahogy a mai irodai dolgozók – görnyedtek írás közben.

Ókori egyiptomiakat ábrázoló szobrok, köztük egy ülő testhelyzetben lévő írnok.
Fotó: Martin Frouz and the Czech Institute of Egyptology, Charles University / Live Science

Egy tipikus írnoki testhelyzetben a fej előre hajlik és a gerinc meghajlik, ami megváltoztatja a fej súlypontját és a gerincre nyomást helyez. És a korreláció az állkapocs rendellenesség és a nyaki gerinc diszfunkció, vagy a nyak/váll szimptómák között jól dokumentált, klinikai tanulmányok támasztják alá.

 

Bár magas rangú méltóságok voltak, akik az ókori Egyiptom elitjéhez tartoztak, ugyanazoktól a gondoktól szenvedtek, amiktől mi ma, és hasonló munkahelyi kockázati faktoroknak voltak kitéve, mint a legtöbb mai hivatalnok.

 

Számos szobrot és fali művészetet találta a sírokban, amik írnokokat ábrázolnak ezekben a testhelyzetekben teljesítve feladatukat.

Az írnokok állkapcsa és jobb combjuk első csontja is érintve volt, elhasználódtak, amit más csontvázaknál nem látni. Ez valószínűleg abból adódott, hogy az írnokok rágták az írószár végét, hogy íróeszközt kreáljanak, ami aztán hüvelykujjukkal szorítottak írás közben.

(Forrás: Live Science:  https://www.livescience.com/)



 



 



 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről